Синузит – как да го разпознаем?

И как да реагираме...
Обновена: 10 дек 2013 20:16 | 10 дек 2013 20:14,
0
Синузит – как да го разпознаем?
Източник: Reuters

При наличието на синусна инфекция най-честите оплаквания са запушен нос, недостиг на въздух, главоболие и отделяне на гъст назален секрет. Тези симптоми обаче не са специално резервирани само за синузита – чувството на запушен нос може да бъде предизвикано и от влажността на въздуха.

Синузитът може да бъде агревиран както от алергични състояния, така и от вирусни, бактериални и гъбични заболявания, при зъбен гранулом или нараняване на носната кухина. Те предизвикват локални възпаления и подувания на покривната тъкан, които силно стесняват синусите, а малкото останало място бързо се запълва от назален секрет – колкото по-белезникаво жълто или зелено е оцветен – толкова по-силна е инфекцията. 

Въздушната влажност, като фактор на околната среда, влияе по различен начин от инфекциите. С преминаването на въздух през синусите, тяхна задача е въздухът да бъде овлажнен и затоплен преди да навлезе в по-долните дихателни пътища, за да облекчи тяхната функция и да не причинява прекомерни изстудявания на тъканите. 

Но ако въздуха вече е прекалено топъл или влажен, специфични сензори в епителната покривка на кухините се активират и сигнализират за затваряне или поне намаляване на пропускливостта им –функцията им да затоплят и овлажняват въздух вече не е нужна. Това води до усещането за запушен нос, без да е налице инфекциозен процес или чуждо тяло, което да води до запушването на синусите.

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари