Започва масово сеене на ГМО банани

С какво се характеризират ГМО храните?
14 дек 2013 15:12,
16
Започва масово сеене на ГМО банани
Източник: Reuters

Уганда, централно африканска държава, поддържаща почти 10% от световната продукция на банани започва масово сеене на ГМО банани с подкрепата на правителството. Един от основните производители на банани и бананово брашно в света, Уганда става 4-тата държава в Африка, която разрешава, толерира и стимулира ГМО технологиите наред с ЮАР, Египет и Буркина Фасо.

Генетично модифицираните храни се характеризират със специфични промени в ДНК, нанесени от човека с помощта на генното инженерство. Подобни техники позволяват придаването на нови черти на модифицирания организъм като: устойчивост към суша, насекомни вредители, гъбични инфекции и др. 

Проф. Калестос Юма от Харвард заявява, че е настъпило време хората да вникнат в същината на ГМО индустрията. 

Той представя няколко известни и доказани истини, цитирани след многогодишни изследвания от реномирани учени и приети в целия научен свят: въвеждането на трансгенни култури е предотвратило използването на 473 млн. кг токсични пестициди; намалило е отделянето на въглеродни емисии с 23,1 млрд. кг, което е равносилно с изваждането на 10,2 млн. автомобила от движение и е спасило над 108,7 млн. хектара земя от превръщане в обработваема.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползи? И какви ползи могат да оправдаят чистото отравяне? 100% от лабораторните животни, които се хранят с ГМО продукти развиват тумори.
13
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ДОТУК ПОЛЗИТЕ-ДОБРЕ,ЗАЩО ОБАЧЕ НЕ СЕ СПОМНАВА НИЩО ЗА ВРЕДАТА?ПРОМЯНАТА В ДНК,ВОДИ ДО ПРОМЕНИ И В МЕТАБОЛИЗМА НА УСВОЯВАЩИЯ ХРАНАТА ОРГАНИЗЪМ,ЗА ПРИМЕР-РАК НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА В МИШКИ ХРАНЕНИ С ГМО ХРАНИ
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верно ли? То мисля и доматите в одрин нямат ген за забавяне на зреенето. Който се добавя с генно модифициране де... Те за това пристигат в България такива свежи. Значи те си ядат хубава храна без генни модификации, а на нас ни продават само генномодифицирани домати... Гадни одринци! Повече няма да купувам одрински домати! :)
11
3
 
8
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Пък аз си купувам храна от Одрин. Има вкуса на детството ми. И киселото мляко има бацилус булгарикус и като гребнеш от него, после се отделя суроватка. Като захапеш маслина, в устата ти потича захтин, не саламура.
10
1
 
4
 
! Отговори
titi преди 10 години
oppaa
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние пък масово няма да купуваме!
8
1
 
15
 
! Отговори
7 преди 10 години
ОТРОВА!СЛОЖЕТЕ И ЦИАНКАЛИИ НА ПРАХ ЗА АРОМАТ!***...А ВИ!
7
1
 
12
 
! Отговори
Деси преди 10 години
А аз се чудих защо взеха да ми никнат пипалца
6
0
 
13
 
! Отговори
ha преди 10 години
Добър ден!Те сега щото бананите по света не са геномодифицирани...Поне не е някаква тайна,четете и се ограмотявайте малко поне
5
0
 
16
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Баба Ванга:Много и незнайни болести ще се появят...
4
8
 
3
 
! Отговори
Знам ли ...? преди 10 години
Дано да е за добро,въпреки че знам достатъчно много за тези храни. Но...
3
10
 
6
 
! Отговори
А дано, ама надали преди 10 години
Прогреса не може да се спре, а само да се забавя.По-добре да не се отрича, а от началото да се приемат правила за контрол и това да се спазва !!
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бананите не се сеят, а САДЯТ!!! Второ добивът от ГМО не е такъв, какъвто го представят, и до като се чака банановите палми да дадат плод ще се загуби много време, за да се види - ГОЛЯМОТО НИЩО буквално, което няма да дадат. тогава на ония ще им светне, че трябва да се върнат към нормалните банани, но ще е късно. От някъде ще се появят и адвокатите на Монсанто, които ще поискат процент от печалбата, която няма да я има за това, че са техни продукти и става една, не е за разправяне.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано само да не долитат сами до България :D