Кои са нужните изследвания през бременността?

Д-р Мариeта Искилиева пред Puls.bg
16 дек 2013 13:04, Румяна Тасева
0
Кои са нужните изследвания през бременността?
Източник: Reuters

Д-р Мариета Искилиева завършва медицина през 2009 г. в Медицински университет – София.

Специализира акушерство и гинекология към – ПСАГБАЛ „Св. София”. В момента съвместява специализацията си с работата като лекар-ординатор в САГБАЛ "Д-р Щерев". 

Всеки бъдещ родител с нетърпение очаква срещата си с едно живо и здраво бебе.

В хода на бременността от изключителна важност е здравето на майката. Именно затова е необходимо да се проведат редица изследвания, които да гарантират както здравето на майката, така и раждането на здраво и доносено бебе.

Установяването на всяка бременност започва срегистрирането й чрез уринарен или кръвен тест за бременност (изследване нивата на ß-hCG в кръвта). Препоръчва се първият преглед при акушер-гинеколог да се направи между 7 - 10 дни от закъснението на менструалния цикъл. Точно това е периодът, в който бременността може да се установи чрез ултразвуково изследване. Снема се подробна анамнеза за придружаващи заболявания, фамилна обремененост, измервате ръст, тегло и кръвното налягане на бъдещата майка.

Изследванията по време на бременността могат да се разделят на две групи - лабораторни и апаратни. Честотата на провеждането им зависят от срока на бременността и от протичането й - нормална или рискова.

І. Основните лабораторни изследвания по време на бременността в различните срокове са следните:

изследване на кръвната група на бременната и Rh (резус фактор). Ако пациентката еотрицателен резус фактор, е необходимо да се изследва и кръвната група на партньора. В този случай няколко пъти по време на бременността се изследват алоеритро антитела - през 9 - 12 гестационна седмица (при бременни с предшестващи спонтанни аборти, мъртви раждания, хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, установени антитела при предишни бременности);

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Благодаря за информацията!