На какво се дължи студеният корем при кардио тренировка?

И нормално ли е...
18 дек 2013 17:01,
3
На какво се дължи студеният корем при кардио тренировка?
Източник: Reuters

Стомашните проблеми могат сериозно да навредят на спортната рутина като сутрешно тичане. Усещането, че долната част на торса е ненормално студена, особено по време на кардио тренировка, е често срещано явление. Макар усещането да е некомфортно, то не е е животозастрашаващо и дори не налага прекъсване на тренировката. На какво се дължи обаче?

В коремната кухина, храносмилателната система е представена предимно от стомах, тънко и дебело черво, сложна група мускули и някои други органи. Според експерта по хранене и епидемиология д-р Дженсън, най-честите здравословни оплаквания по време на кардио тренировка са свързани със стомашно-чревни проблеми, като 71% от тях са центрирани в долния стомашно-чревен тракт.

Студеният корем, придружаван понякога от студена пот по повърхността на кожата, е една от най-честите „фалшиви аларми”, които стряскат хората, незапознати с телата си. Причината за това състояние е много проста: сърдечносъдовата система изпомпва кръв към краката и други натоварени от кардиото мускулни групи. Пониженият кръвен приток към коремните органи създава усещането за хлад в областта, не само поради по-слабата циркулация, но и паради факта, че през заобикалящите ги тъкани минава значително по-топла кръв, идваща от загретите мускули.

Високоинтензивна кардио тренировка може да предизвика пренасочване на над 70% от кръвообращението към краката, предимно към четириглавия бедрен мускул. Под такова силно натоварване, организмът решава - за момента мускулатурата, задвижваща краката е с по-висок приоритет от тази, задвижваща храносмилателната система, и пренасочва кръвта където е най-необходима. 

Студеният корем не е заплаха за тренировката и при по-високи нива на толеранс може да се продължи с нея по график. Състоянието обаче е предпоставка за гадене,нарушено храносмилане и диария или стомашни крампи. Тези симптоми могат да бъдат избегнати, като 2-3 часа преди тренировка не се консумират никакви храни или енергийни напитки и се поддържа оптимална хидратация на тялото.

 

Още полезни съвети на тема фитнес може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne sam na sastezania , nito za kariera ! koito iska da varvi , az sam mnogo li4no da milia mi BOKO
2
1
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
malko ne sam naiasno s tova ,,,
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
POLEZNA STATIA,BRAVO