Кои са храните, които експертите избягват да консумират?

И какви са причините
20 дек 2013 15:45, Румяна Тасева
1
Кои са храните, които експертите избягват да консумират?
Източник: Reuters

Това, че пазарът днес ни осигурява изобилие от продукти, не значи, че винаги можем да разчитаме на добър избор, предлаган от хранително-вкусовата индустрия и търговците. Има продукти, за които под формата на публична тайна е разпространено, че вредят на здравето ни. Но въпреки това продължаваме да си ги купуваме, надявайки се че регулаторните органи коректно вършат задълженията си и няма да позволят на потребителя до достигне до продукти, които могат да му навредят. А всъщност, забравяме една проста истина, че обществото е коректив на съществуващото на пазара и би могло да ограничи тяхното предлагане чрез поведението си. Затова обаче се иска да можем да направим информирани решения.

В редакцията попаднахме на материал в чуждестранен сайт, който има претенциите да представя списък само от 7 продукта, които се избягват от хора, упражняващи специфични професии, даващи им познания, които не са достъпни на широката маса. В тяхното проучване са включени лекари, онколози, изследователи и дори... риболовци.

1. Прясно мляко

Непрекъснато тази храна се препоръчва, особено заради съдържанието на калций и витамин Д, които са необходими особено на децата и в превенцията срещу остеопороза. Проблемът е, че прясното мляко съдържа и опасни вещества, като синтетични хормони, с които се отглеждат животните. Според Рик Норт, директор на Кампания за безвредна храна към Сдружението на лекарите в Орегон за социална отговорност, САЩ, и изпълнителен директор на местния клон на Американското раково дружество в Орегон, въпреки че няма окончателни доказателства хормони растежните хормони при кравите rBGH и rBST причиняват рак, тъй като водят до повишаване на инсулиноподобния растежен фактор, който пък е известно, че залага развитието на рак на простатната жлеза, дебелото черво и на млечната жлеза.

Лошото е, че освен това кравите, които са третирани с тези хормони са податливи на инфекции. За да са здрави и млякото им не съдържа причинителите, фермерите се принуждават да им дават повече антибиотици, което пък води до антибиотична резистентност и все по-дълбоко затъване в тази порочна спирала.

Експертът препоръчва консумация само на био мляко от ферми, които спазват стандартите за органично стопанство и отглеждат животните си без антибиотици и синтетични хормони. Същият съвет важи и за всички млечни произведения.

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, та в този списък са включени абсолютно всички храни, с които се храним...хайде стига глупости...