Наистина ли е толкова полезно органичното земеделие?

Органичните продукти стават все по-модерни
5 яну 2014 16:58,
9
Наистина ли е толкова полезно органичното земеделие?
Източник: Reuters

Органичните продукти като храни, козметика и тютюневи изделия стават все по-модерни, като глобално пазара на органични храни надхвърля 60$ млрд. годишно. 

Ентусиазмът на почитателите на органични продукти се споделя и от Европейската комисия по храните, която ги определя като „полезни за природата и полезни за човека”. За съжаление, и за двете твърдения липсват убедителни факти...

Мета анализ на 240 изследвания върху органичните продукти, проведени от 2009 до 2013 г. заключва, че органичните плодове и зеленчуци не само не са по-питателни от по-евтините конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци, но са и по-вероятни носители на патогенни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Много потребители закупуват органични продукти с цел да избегнат излагането на опасно високи нива пестициди, но и тук удрят на камък – в 99% от случаите, производителите използват „безопасни” пестициди, надхвърлящи допустимите граници, поставени от здравните власти. 

Харвардският биохимик Брус Еймс и колегите му разкриват, че консумиращите органични продукти понижават пестицидния си прием с под 1% спрямо консумиращите конвенцинално отглеждана продукция.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 10 години
Био-храната не е измама, измама е да се ползват "Безопасни" пестициди. Виж безопасни без кавички може, ама по-добре да са малко или без тях.
8
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 10 години
Чао, чао платен сайт
7
0
 
0
 
! Отговори
Ivanov преди 10 години
в условията на остър електромагнитеn смог са възможни целенасочени мутации през камери i ударни екрани, холограми и джобни телефони на различни организми вкл нано и ***. Много висок риск крият фермите ползващи червеи. Мутанти от типа на" червен калифорнииски хибрид "застрашават горите и вече има данни за увреждане на Черно море.Много висок риск крият пречиствателни станции заради възможни жестоки увреждания на флората и фауната там през камери и телевизори ползвани от врагове з а експерименти.
6
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 10 години
Без да прочета статията ми е ясно, че казват как "био-продуктите" не са по-полезни от ГМОтата и обработените с пестициди. Прав ли съм, ако да нямам какво да кажа.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4"...че е невъзможно отглеждането на култури в големи количества без преперати"Опазил ни Господ фермера да си ти и да ти ядем лай*ната."Както и няма гаранция,че един веган ще живее по-дълго без болести от нормално хранещ се"Давам ти 100% гранция че *** като теб ще живее значително по-кратко от средното за разумни хора без значение с какво ще се храниш!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последно време се навъдиха всякакви вегани,пълни суровоядци и други "тревопасни",благодарение на които търгашите на "био" храни трупат печалби.Всеки фермер би ти казал,че е невъзможно отглеждането на култури в големи количества без преперати.Няма нищо "био" в търговската мрежа,освен ако не си го отгледал сам.Както и няма гаранция,че един веган ще живее по-дълго без болести от нормално хранещ се
3
1
 
14
 
! Отговори
тотю преди 10 години
Лъжливи, платени, алчни простаци. Открийте разликата, като опитате един домат от някоя селска градина и пластмасовите домати от някоя префърцунена търговска верига. Може и чушка , краставица и т.н. после пишете.
2
0
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
"производителите използват безопасни пестициди, надхвърлящи допустимите граници" - не че съм "разбирач" но си спомням че по Химия в училище сме учили че "Само дозата прави отровата"!!! То и пчелния мед е отрова ако вземеш че изядеш 1 кило наведнъж от него ! Очевидно обаче биохимика от Харвард е забравил за основния принцип в Токсикологията !! Който за негова информация се учи в основното училище във "варварска" България !Или в Англия, очевидно институциите допускат злоупотреба с пестицидите
1
4
 
18
 
! Отговори
разбирачи преди 10 години
омразна ми от платени драскачи. но и те са хора трябва да папкат