Хипертонията крие по-голям риск за жените

Лечението трябва да бъде съобразено
Обновена: 7 яну 2014 15:14 | 7 яну 2014 15:14,
0
Хипертонията крие по-голям риск за жените
Източник: Reuters

Хипертонията крие по-големи рискове за жените, отколкото за мъжете, сочи ново проучване. Според учените лечението на високо кръвно налягане при жените трябва да бъде по-агресивно. 

За целите на проучването участие взимат 100 мъже и жени, на 53-годишна възраст или по-възрастни, които страдат от високо кръвно налягане и никакви други по-сериозни заболявания. Проведени са тестове, които да определят причината за хипертонията – дали е сърцето или кръвоносните съдове. 

Изследователите установяват, че съдовите заболявания при жените са с 30 – 40% повече, в сравнение с представителите на силния пол, при същото ниво на повишено кръвно налягане. 

Нещо повече – експертите откриват значителни физиологични различия в сърдечносъдовата система, включително и видове и нива на хормони, участващи в регулирането на кръвното налягане. Те допринасят за честотата и силата на сърдечното заболяване.

Учените обясняват, че откритията им предполагат необходимост от по-добро разбиране на спецификите на женския организъм относно хипертоничните процеси, за да може да се осигури по-ефективно лечение. 

Данните от проучването са публикувани в Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease. 

Повече информация за здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари