Възможно ли е диабет тип 2 да е автоимунно заболяване?

Този тип диабет се среща по-често сред населението
14 яну 2014 20:09, Румяна Тасева
0
Възможно ли е диабет тип 2 да е автоимунно заболяване?
Източник: Reuters

С резултати от ново изследване датски учени наклониха везните в полза на автоимунния произход на диабет тип 2, става ясно от Journal of Leukocyte Biology.

При настоящото изследване се открива, че през ранния стадий на диабет тип 2 макрофагите – вид имунни клетки - увреждат панкреатичната тъкан, отделяйки огромно количество противовъзпалителни протеини – цитокини.

Екипът на д-р Алекзандр Розендал от департамента по усложнение на диабета към Novo Nordisk проследява случващото се в организма на миши модели в ранен стадий на  спонтанно затлъстяване, преди то да се е отразило на органите. Изследователите измерват количеството на макрофагите околосинтезиращите инсулин бета-клетки на панкреаса, както и в далака, използвайки цитометрична технология. Така учените откриват разлики в случващото се в Лангерхансовите острови и далака на индивидите с диабет в ранен стадий и здравите.

В рамките на 8 седмици те „хващат“ по 12 макрофаги в Лангерхансовите острови на диабетно болните, докато при здравите се регистрират едва по два. В по-напреднала възраст при диабетно болните се откриват автоимунни изменения в тъканите на панкреаса и далака. Цитокините оформят TGF-β-доминантен профил, което води до увеличаване на галектин-3-позитивни макрофаги в далака, споделя д-р Розендал. Според него това показва, че антивъзпалителните макрофаги нахлуват в Лангерхансовите острови и е основателен аргумент за въвеждането на имунотерапия като нов тип лечение при диабет тип 2

Диабет тип 2 се среща по-често в населението, като развитието му е обвързано с възрастта и се наблюдава при голяма част от хората над 50-годишна възраст. Характеризира се с инсулинова резистентност на клетките и напълняване. Повече от 360 милиона души в света страдат от диабет тип 2. Заболяването води до коварни усложнения, които поразяват сърдечносъдовата система, зрението, бъбреците, крайниците и пр. 

 

Повече полезна информация за здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари