Парацетамолът ни разболява!

Сериозно вреди на черния дроб
21 яну 2014 22:00, Румяна Тасева
5
Парацетамолът ни разболява!
Източник: Reuters

Американската агенция по храни и лекарства тези дни призова лекарите да не предписват обезболяващи средства, които съдържат повече от 325 мг парацетамол. Причината е, че приемът на твърде много от този медикамент, познат още под наименованието acetaminophen, води до сериозно чернодробно увреждане.

От FDA се изясняват парацетамолът не е вреден, ако при приема му се спазват точно указанията за дозировката му, като тук се има предвид единична дозировка, честота на прием и интервалите между тях. Не е без значение и за каква възрастова група е предназначена съответната опаковка и дали в останалите лекарства, не се съдържа алкохол.

Експертите обръщат внимание, че е напълно погрешно на децата да се дават по-малки дози от таблетките за възрастни. Лекарството във всяка опаковка е с различно разреждането, което и прави детския вариант в недостатъчно ефикасен за възрастния и обратно, опаковката за възрастни може да даде пренасищане. 

Бедата идва от там, че много продукти съдържат парацетамол, в това число и сиропи за кашлица, безсъние, освен сашета и таблетки срещу простудата. За да избегнете прием на повече от допустимото количество за деня парацетамол, трябва внимателно да четете опаковката за съдържанието й. FDA информират, че на американския пазар има повече от 600 лекарства, които съдържат парацетамол.

 

Останалата част на материала и онагледени данни относно вредата му по света, вижте в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: гриппарацетамол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 години
Личи си да ти кажа ,че бая амидофен си изпил -особено по правописа...
4
0
 
3
 
! Отговори
щирлих преди 10 години
Е добре, щом на тебе нищо не ти е станало, майната имна другите изследвания...
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пък навремето си го пиех почти пред седмица и черния ми дорбо си рабоит безотказно. Същата рабоат и с амидофена -. вреден бил баба ми трънкини. Аз колок амидофен съм изпил.....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименОбаче високата температура уврежда организма и може дори да те убие.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен това е ненужен - температурата е естествен имунен отговор и ако и се противодейства се увеличава времето на боледуване. Повишената температура има за цел да убие вирусите.