Шефът ще ни бъде благодарен, ако си останем вкъщи при грип

Препоръчително е и за болния
24 яну 2014 16:21, Румяна Тасева
4
Шефът ще ни бъде благодарен, ако си останем вкъщи при грип
Източник: Reuters

Изследователите от университета в Питсбърг твърдят, че ако си останете вкъщи за 2 дни, когато почувствате симптоми на грипно заболяване, намалявате риска от заразяване сред колегите си с 40%.

Много хора приемат, че лекото заболяване не е причина за болничен и отсъствие от работното място. Те приемат, че е героично и отговорно да продължат да извършват служебните си задължения заринати в носни кърпички, кихащи и кашлящи, вместо да останат вкъщи докато организма им се бори с микроскопичните нашественици. Това, обаче, оказва се, е противоположно на истината и логиката.

Учените от университета са установили, че не само за болните, но и за работодателя е по-изгодно през първите дни от настинката или грипа служителят да остане вкъщи.

Симулацията на грипна епидемия е показала, че дори един ден намалява разпространението на вируса с 25%, а ако останете извън работно място за два дни, популацията на вируса на работното място се ограничава с до 40%. Това, естествено, намалява и риска от заболяване сред колегите и като цяло ограничава разпространението на вируса. 

Най-висока ефективност се постига при отворен тип офиси на големи компании с над 500 служители на работното място.

Д-р Кумар от екипа добавя, че тези открития са чудесен повод да се помисли върху отношението на работодателите към отсъствията по болест и да стимулира  изграждането на толерантна политика към тях. Допълнителни изследвания за икономическите резултати ще дадат още повече яснота за ползата от превенцията на вирусните заболявания, добавя изследователят. 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изследователите от университета в Питсбърг......университетУ у наше село не е съгласен, шефУ също.