При настинка - цинк срещу витамин C

Да изберем цинка, съветват учените
30 яну 2014 16:00,
1
При настинка - цинк срещу витамин C
Източник: Reuters

Цинкът е по-добрият съюзник в борбата срещу настинките, в сравнение с витамин C, твърдят изследователи. 

Предишни проучвания установяват ползите от приема на добавки витамин C при настинка и хората масово се запасяват с тях през грипния сезон. 

За целите на своето проучване, изследователите разглеждат 67 предишни такива, опитвайки се да установят ефективността на широко използваните превантивни средства срещу настинка. 

Цинкът е единствената добавка, която във всички разгледани проучвания ясно демонстрира защитни свойства срещу настинката. Установява се, че медикаменти като ибупрофен и парацетамол са ефективни за понижаване телесната температура, а медът облекчава болките в гърлото. От заключенията става ясно, че поддържането на добра хигиена на ръцете е ефективна в предотвратяване разпространението на болестта.

Според д-р Майктл Алан от Катедрата по Семейна медицина към Университета в Алберта добрата хигиена, в комбинация с ежедневния прием на цинк, е най-ефективният превантивен метод срещу настинка. 

Въпреки че в проучванията участие са взимали деца, авторите обясняват, че няма причина ефектът от приема на цинк например да не е същият и при възрастните. Едно от проучванията сочи, че при децата, които приемат от 10 до 15 мг цинков сулфат дневно, е по-малко вероятно да се разболеят от настинка.

Витамин C е антиоксидант, който може да неутрализира действието на свободните радикали в организма и спомага защитните функции на имунната система. Скорошно проучване обаче установява, че добавките витамин C нямат ефект при обичайните настинки, въпреки че може да съкрати времето на боледуване. 

Освен това, приемът на големи дози витамин C може да причини гадене, диария и стомашни спазми. 

Данните от проучването са публикувани в Canadian Medical Association Journal. 

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Срещу настинката, най - добре помага, шкембе чорба или топла ***, чесън, люти чушки и по 100 - 200 грама ракия. Хапвайте и домашна туршия, печен лук и сланина. Мда. Наистина помага :-)