Рак - болестта на различията между страните в ЕС

Има по-ниска преживяемост на раковоболните в Източна Европа
Обновена: 5 фев 2014 07:57 | 4 фев 2014 21:16, Петя Славова
9
Рак - болестта на различията между страните в ЕС
Снимка: Reuters

Ракът остава една от основните причини за смъртността в Европа, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Това отбеляза евродепутатът и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова на церемонияпо подписавнето на Пакт за защита на правата на онкологично болните пациенти в Европейския парламент в Страсбург.

Церемонията е част от събитията, с които отбелязва Световния денна борбата срещу рака - 4 февруари, пише БТА. Пактът за правата на онкологично болните пациенти беше представен в присъствието на Тонио Борг , европейски комисар по здравеопазването и защитата на потребителите.

Д-р Антония Първанова поздрави присъстващите с тази навременна инициатива . Тя очерта проблема с неравенството при грижите за раковоболните в Европа. Най-новите данни показват значително по-ниска преживяемост на раковоболните пациенти в страните от Източна Европа, отбеляза д-р Първанова.

По думите й Европа има нужда от политическо партньорство в борбата за по-добър стандарт на грижи за европейските пациенти с рак. Въпросът за осигуряването на подходящи услуги за хората, преживели рак и посрещането на предизвикателствата на застаряването на населението в Европа трябва да бъдат поставени на водещо място, за да се постигане ефективна промяна, категорична бе тя.

Забелязват сe значителните разлики в смъртността от онкозаболявания в рамките на Европeйския съюз, което отразява неравнопоставеността в достъпа до оптимална грижа срещу рака между различните национални системи на здравеопазванe, смята д-р Първанова.

Ракът се сочи като основен пример за увеличаване на различията между страните в Европа в статия "Здравето в Европа " на научното издание Lancet Oncology от януари 2014 г. Според статията ракът e струвал на ЕС 126 милиарда евро през 2009 г., като от тях разходите за здравна помощ са 51 млрд. евро (40 %).

В рамките на ЕС, разходите за здравни грижи, свързани с рак са в размер на 102 евро на глава от населението , но сумата варира значително в различните страни от 16 евро на човек в България до 184 евро на човек в Люксембург. Най-високи са разходите за борба с рака на белия дроб ( 18,8 милиарда евро, 15% от общите разходи) , следван от рак на гърдата ( 15 милиарда евро, или 12%) , колоректален рак ( 13.10 милиарда евро, 10 %) , и рак на простатата ( 8.43 милиарда евро, 7% ).

Икономическата тежест на борбата с рака вече е около 1 трилион евро в световен мащаб, което го превръща в болест номер едно по отношение на разходите на световната икономика . В Европа през 2012 г. 3.45 милиона души са били диагностицирани с рак. 1,75 милиона са смъртните случаи от рак.

Това прави по три смъртни случая всяка минута. В 28 от 53- те европейски страни, ракът е изаместил сърдечно-съдови заболявания като водеща причина за преждевременна смърт. Когато към това се прибави застаряването на населението означава, че при липса на ефективни стратегии за превенция и лечение, един човек ще умира на всеки 10 секунди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
У нас, напр., почти изцяло липсва най- важният елемент- превенцията и скринингът. Важи за всяко заболяване, като за рака е особено съществено, т.к. редица видове рак са лечими, когато се установят своевременно.
7
0
 
8
 
! Отговори
ИВА преди 10 години
РАКЪТ Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ,,ДЕМОКРАТИЧНОТО"" ХРАНЕНЕ ,ОБЕДНЕНИЯ УРАН НА ВОЕНОЛЮБЦИ -ТЕ,КАКТО И НА ПРЕМЪЛЧАНИ АВАРИИНИ СИТУАЦИИ ВЪВ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ,,ВЕЛИКИ" ДЪРЖАВИ.МЪЛЧИ СЕ ЗА ДА НЕ ИМ СЕ ОРОНВА ПРЕСТИЖА. СЕГА ИМА В АНГЛИЯ. ЯПОНСКИЯ ОБЛАК НЕМОЖЕ ДА НЯМА ОТРАЖЕНИЕ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ЖУРНАЛИСТИ КЪДЕ СТЕ ?
6
3
 
33
 
! Отговори
Цигански ЕС преди 10 години
В цяла източна Европа тече тх геноцид. Населението на всички бивши социалистически държави се е стопило с милиони. Който не вярва да направи справка. Единсвеното изключение е Полша, но за там има обяснение. Все пак поляците са католици и мразят руснаците. Затова Западът ги размножава като естествен щит срещу Русия.Всички други народи от бившия соц. лагер са подложени на унищожение. Най-силно и бързо е то в България...Еврогейският циганофилски съюз е оръжие за масово поражение на ционистите !
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
авганистанците си умират от куп други причини които цивилизованите страни няма да срещнеш, затова до рак не стигат.Също и в Сомалия никой не умира от рак, значи трябва всички да гладуваме. В Северна Корея също няма рак единствено само ако вожда се разболее от тази болестНе е зле следващия път като споменаваш за страни като Афганистан и подобни където няма рак да земеш и да споменеш средната продължителност на жиота в тези страни. Кво ше каеш м?Цианида в костилките спокойно можеш да убиеш куче
4
6
 
5
 
! Отговори
heh преди 10 години
измислено е братле и то не от докторите а от някоя висша сила.в афганистан няма болни от рак!! странно аа!!!яжте ядки от кайсиии и няма да имате проблеми с рака.кайсията съдържа витамин B17.пийте и кислородна вода.намерете системата за кислородната вода,иначе не е добре да започвате без да знаете как.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAK NE MU IZMISLIXA LE4ENIE,PRI TOLKOVA DOKTORI,TOLKOVA VREME VE4E NEZNAM
2
5
 
28
 
! Отговори
Даже и тук сме 2 преди 10 години
категория хора. ТЕНКЮ, ЕВРО-ИНТЕГРАТОРИ- БЪЛГАРОУБИЙЦИ
1
29
 
7
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Ще му е интересно на Стилян и Ламбо да го прочетат и после споделят с Тошко Колев :)