Липсата на закуска в детството вреди на сърцето по-късно

Може да доведе до развитие на метаболитен синдром
5 фев 2014 16:56, Румяна Тасева
1
Липсата на закуска в детството вреди на сърцето по-късно
Източник: Reuters

Ако детето ви не закусва, има много по-голяма вероятност като възрастен да е с широка талия и страда от високо ниво на триглицериди, висока кръвна захар и високо кръвно налягане. Това констатират шведски учени от университета Умеа, които проследяват как се е променило здравето на група ученици след 27 години.

Според сп. Public Health Nutrition при тези от тях, които пропускат закуската или хапват на две на три, се намира 68% по-голям риск от развитие на метаболитен синдром.

Метаболитният синдром е термин, с който се означават група рискови фактори, водещи до сърдечносъдови заболявания и диабет. Високо ниво на триглицериди, ниско ниво на добър холестерол, висока кръвна захар, високо кръвно налягане и широка талия – при наличие на три и повече от тези рискови фактори се говори за метаболитен синдром.

В проучването са взети предвид и други фактори: социално-икономически и стил на живот, но връзката между изявата на метаболитния синдром и лошите хранителни навици в детството е била най-очевадна.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
дрън-дрън преди 10 години
Закуските с маргарин също водят до метаболитен синдром.