Можем ли естествено да раздвижим "щастливите" хормони през зимата?

Ако смятаме, че кафето може помогне, може би не сме съвсем прави
5 фев 2014 15:56, Румяна Тасева
0
Можем ли естествено да раздвижим "щастливите" хормони през зимата?
Източник: Reuters

Серотонинът е невротрансмитер, от който зависи доброто ни настроение, самочувствие и дори апетит. През зимата естествено нивата му падат, заради по-кратката продължителност на деня, обездвижването, поради което ставаме раздразнителни, тревожни, склонни да се депресираме, изпитваме чест глад и проблеми със съня...

Какво можем да направим за себе си докато чакаме настъпването на пролетта?

1. Хранете се балансирано

Определени храни стимулират отделянето на серотонин. Такива са пуешкото месо, яйцата, ядките, бобовите култури. Мазните риби пък са необходими като източник на мастни киселини, също необхоходими за процесите съпровождащи синтеза му. Полезните омега-3 могат да се осигурят и с консумация на авокадо, зеленчуково олио, масло от ленено семе.

Препоръчително е да се откажете от простите въглехидрати, които се съдържат в белия хляб, белия ориз, тестените изделия и сладкарските изкусения, тъй като те рязко повишават кръвната захар, която също така рязко пада. Тези храни могат да се заменят с кафяв ориз, леща, плодове.

На организма трябва да се осигуряват различни хранителни вещества. Това прави храненето балансирано.

Белтъчините са необходими за синтеза на серотонин, но само тяхното консумиране би затормозило отделянето му. Ето защо е уместно да се поднасят със сложни въглехидрати – с гарнитура от зеленчуци като домати, броколи, маркови и др.

 

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: настроениесеротонин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари