Правилната консумация на храните дава оптимум ползи за здравето

Има ли значение дали ще нарежем ягодите?
12 фев 2014 21:24,
2
Правилната консумация на храните дава оптимум ползи за здравето
Източник: Reuters

1. Зеленчуци

Не е препоръчително да варим зеленчуците или да ги слагаме в микровълновата фурна.Топлинната обработка, през която те трябва да минават, е на пара. Когато ги задушаваме, се запазват хранителните вещества, които се борят с раковите клетки, потвърждават в изследване експерти от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. 

Сулфорафан – растително съединение със силни противоракови свойства, е широко разпространено сред кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, къдраво зеле и рукола. 

Ензимът мирозиназа е необходим, за да може съединението да се освободи, но повечето методи на готвене го унищожават. Задушаването е бавно и „нежно“ нагряване, което не е достатъчно интензивно, за да унищожи мирозиназата, обясняват учените. Те препоръчват да оставяме зеленчуците на пара за около 3 – 4 минути. 

2. Ягоди

Трябва да консумираме този плод цял, без да го нарязваме. Ягодите съдържат от 8 до 12% повече витамин C, когато са цели, сочи бразилско проучване. Препоръчително е да ги съхраняваме в хладилник, за да се запази витамина в най-големи количества. 

3. Вино

Когато червеното вино се декантира за дълъг период от време – до 12 часа, органичните киселини иполифенолите започват да се разграждат. Така, ако сме оставили бутилка червено вино отворена през нощта, намаляват обичайните ползи, които червеното вино носи, като понижаване нивата на депресия, повишаване на тестостерона и протекция на сърцето.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
20
 
! Отговори
готвач преди 10 години
шкембе -чорбица подлучена за равилна консумация - сутрин на гладно
1
1
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Свинското с...кисело зеле на фурна,за да е полезно,трябва да се яде...топло,а за да се увеличи...ползата,да се пие и червено домашно вино.