При възпалено гърло – симптоми и поведение

Какви могат да бъдат причините?
13 фев 2014 17:02, Румяна Тасева
0
При възпалено гърло – симптоми и поведение
Източник: Reuters

Възпаленото гърло е един от най-масовите болестни процеси, които може да се срещнат през по-студените месеци на годината. В тези периоди заболяванията на дихателната система са по-чести. Пациентите споделят за субективно усещане на разранена лигавица, драскане и парене по гърлото. Тези симптоми обикновено са първи белег при развитието на остра вирусна инфекция.

За съжаление тези симптоми могат да бъдат част от симптомния комплекс на много по-сериозни заболявания, които в клиничната картина протичат с възпаление в гърлото. При проява на други, нехарактерни за стандартно простудно заболяване, симптоми трябва да се потърси консултация с лекар, който да постави диагноза и да се започне обективна терапия спрямо състоянието.

Причините може да бъдат много...

В 90% от случаите възпаленото гърло се развива при стандартни простудни заболявания, вследствие на вирусна инфекция, включително грип, морбили, варицела, херпес или инфекциозна мононуклеоза. Някои бактериални инфекции също протичат с възпалено гърло - например коклюш, магарешка кашлица.

Стрептококите причиняват възпаление в гърлото, което се нарича ангина. Сред най-честите причинители на възпалено гърло са и гонорейните бактерии, които се предават при орален секс и са сред основните етиологични фактори за развитие на рак на гърлото при практикуващи несигурна орална любов.

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари