Кои са най-често срещаните очни проблеми?

Понякога парното струва повече от по-скъпо
18 фев 2014 22:32, Румяна Тасева
0
Кои са най-често срещаните очни проблеми?
Източник: Reuters

Както всеки друг орган, така и очите могат да боледуват от някои заболявания, които впоследствие да доведат до развитие на по-сериозни усложнения. Кои са най-често срещаните очни проблеми?
 

Корнеалната абразия
Корнеалната абразия е сред едно от най-често срещаното усложнение при очни травми. Получава се вследствие на одраскване или охлузване на роговицата, която е най-предният слой на окото. В острия период трябва задължително да се потърси лекарска консултация със специалист по очни болести, който евентуално да почисти наранената роговица и да назначи антибиотични капки или болкоуспокояващи средства за локално приложение, докато състоянието на болното око се подобри.

Сухо око
Сухите очи са често срещан проблем през студените периоди на годината. Получава се като усложнение от продължителен вятър, студ или излагане на прекалено суха топлина от парно в колата, климатици в заведения и обществени сгради или суха топлина в домашни условия при висока температура на стайните нагреватели.

Очите се усещат като изморени, което може да се придружава от парене. Може да има или не прекомерно сълзене.

Съветите на специалистите са да се прилагат овлажнители за роговицата под формата на очни капки изкуствени сълзи.

Ечемик
Ечемикът е вид възпалително заболяване на очите. Развива се обикновено в една точка от двата клепача на засегнатото око. Най-често се разполага в основата по ръба, сред корените на миглите. Областта на засягане е силно зачервена и може да бъде болезнена при допир или в покой. Възможно е след няколко дни от началото на заболяването да се оформи пъпка, от която да изтече гной.

В повечето случаи тези състояния отшумяват самостоятелно. Специалистите съветват да се потърси консултация с лекар, ако състоянието се повтори в скорошен период. Важно е да се отбележи, че съветът на лекарите е никога да не се изстисква гнойната пъпка, поради риск от усложнение.

Повече детайли относно трите състояния можете да откриете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: зрениеочни проблеми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари