Витамин В12 трябва да се набавя допълнително след 50

Намира се в рибата, яйцата и месото
4 мар 2014 08:07,
2
Витамин В12 трябва да се набавя допълнително след 50
Източник: Reuters

Витамин В12 (кобаламин) има изключително важна роля в организма ни, тъй като участва в синтеза на ДНК, а също така поддържа червените кръвни клетки и нервната система.

Прилага се при лечение на много заболявания и състояния, които включват умора, болест на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата, повишени нива на холестерол и сърповидно-клетъчна анемия.

Ниските нива на витамин B12 са по-често срещани при хора над 50 години. Витаминът се прилага по-често при пациенти с храносмилателни проблеми и някои видове анемия.

Има някои противоречиви данни, според които използването на витамин В12 води до повишени нива на хомоцистеин в кръвта. Високото ниво на хомоцистеин в кръвта е рисков фактор за коронарна, церебрална парализа и заболяване на периферните кръвоносни съдове. Рисковете включват също и кръвни съсиреци, сърдечни пристъпи и някои видове инсулт.

Тъй като данните за лечение на повишени нива на хомоцистеин в кръвта остават противоречиви, препоръката е скрининг на мъже над 40 и жени над 50 години. Като при пациенти с повишени нива на хомоцистеин, препоръката е да се приложи лечение с фолиева киселина и витамин В12.

Повече за витамин В12 и други витамини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: витаминанемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Иванов преди 10 години
"Има някои противоречиви данни, според които използването на витамин В12 води до повишени нива на хомоцистеин в кръвта." Тука има грешка не използането на B12 води до по вишени нива на хомоцестеин а неговата липса!!!!