Умствените проблеми може да се дължат и на химични вещества

Може да "отключат" аутизъм, дислексия и др.
7 мар 2014 18:25,
11
Умствените проблеми може да се дължат и на химични вещества
Източник: Reuters

Ново изследване на Харвардския университет, засягащо влиянието на все по-използваните в наши дни химични вещества, показва, че тяхното действие е далеч по-сериозно, отколкото предполагаме.

Изследователите са на мнение, че токсичността на химикалите отключва редица заболявания сред децата като аутизъм, дефицит на вниманието, съчетан с хиперактивност и дислексия.

Докладът е основан на предишни проучвания, проведени от авторите през 2006 г., когато пет промишлени химикали бяха определени като невротоксични и рискови за развитие на различни дефицитни мозъчни състояния.

Новото изследване предлага актуализирани заключения за тези химикали и добавя информация за шест нови признати такива, включително манган, флуор, хлорпирифос и DDT (пестициди), тетрахлоретилен (разтворител) и полибромирани дифенил етери. 

Проучването очертава възможните връзки между тези новопризнатите невротоксични вещества и отрицателните ефекти, които те оказват върху здравето на децата.

Манганът, например, е свързан с намален интелектуалната функция и увредени двигателни умения, а някои видове пестициди може да причинят умствено изоставане.

Авторите смятат, че е от решаващо значение да се контролира употребата на тези химикали, за да се запази нормалното развитие на мозъка на децата по целия свят.

Те предлагат задължително тестване на индустриалните химикали, които се използват и образуването на нова международна структура за оценка на промишлени химикали и потенциалната невротоксичност, която те имат върху подрастващите.

Проблемът е в мащабен план и мерките за ограничаването и отстраняването му трябва да бъдат предприети възможно по-скоро. 

 

Повече полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
32
 
! Отговори
баба Вуна преди 10 години
Ейй чедо, чедооо Я ке умрем, ама дека ке ме зароват? То другете у гробищата веке нечат да са разлагат от тая химия бе чедо, та и место нема!!!
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я се замислете - каквото ви рекламират - значи все не се продава и трябва баба Вуна да си го купи, преди да е умряла:- царевица хамериканска с ГМО - ***;- маргарин - ***;- Е-та всякакви - *** от рак!- Политици - ***....ХАХАХАХАХА
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е нали флуорът уж беше много полезен? Измислиха закони даже да го слагат в питейната вода и млякото на децата.
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашите политици са яли много химикали!
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееее. Стига де... Само един *** ли има тук?! Я всички ***, да им *** майките, да цъкнат по един минус. За какво ви плащат бе, чочковци! Да ви *** в тъпите глави!Я напишете коя партиоя ви плаща, щото си мисля, че всичките партии се занимават с такива простотии.
4
0
 
34
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
"РОЖБИ" като теб ли
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък се сещам за ***, да им *** майките и татковците, щото явно са рожба на лезбийки
2
0
 
36
 
! Отговори
А АЗ преди 10 години
Се сещам за местан и духан
1
3
 
33
 
! Отговори
Пример преди 10 години
Веднага се сетих за Тити :)