Как да реагираме при спешни състояние при децата?

Споделя Д-р Иван Стаменов пред Puls.bg
10 мар 2014 15:03, Румяна Тасева
0
Как да реагираме при спешни състояние при децата?
Източник: Reuters

Д-р Иван Стаменов, педиатър-неонатолог, Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Най-важното, което всеки родител трябва да запомни е, че при възникване на инцидент с децата, родителите не бива да изпадат в паника. Адекватната реакция в случая може да се окаже решаваща за благоприятния изход от ситуацията.

1. Висока температура

Едно от най-честите състояния, които предизвикват тревога, е повишената температура при детето - симптом, съпътстващ множество заболявания. Повишаването на температурата е своеобразна защитна реакция на организма и не винаги е необходимо да се прибягва до нейното незабавно понижение. Има достатъчно данни за стимулиращото действие на фебрилната реакция върху имунологичната реактивност на организма. Опитът с антипиретичната терапия показва, че при внимателното симптоматично понижение на температурата при инфекциозни болести, последните съвсем не протичат по-леко, а дори по-често се усложняват!

Важно е да се знае, че нормалната телесна температура при децата е с 0,3 - 0,4 оС по-висока от тази при възрастните. При дете на 1 - 2 години нормалната ректална температура  е  в границите от 36,2  до 37,7 оС.

Понижаването на високата температура е показано само при високофебрилно заболяване, поради опасност от гърчове при кърмачета и малки деца. Противотемпературните средства (антипиретици) нормализират повишената температура, като потискат центъра на терморегулацията и увеличават топлоотделянето чрез разширение на кръвоносните съдове. Подходящите средства са парацетамол и ибупрофен. При деца, склонни към гърч, е подходящ аналгин. Даването на аспирин на малки деца при висока температура е противопоказано!

Физикалните средства за нормализиране на температурата включват прием на достатъчно течности, влажна обвивка и хладни бани.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари