Превенция срещу диабет – възможно ли е?

Диабет тип 2 засяга над 300 милиона души по целия свят
10 мар 2014 16:21,
3
Превенция срещу диабет – възможно ли е?
Източник: Reuters

Международен екип, ръководен от учени към Института Broad и Многопрофилната болница в Масачузетс, е идентифицирал мутации в ген, който може да намали риска от диабет тип 2.

Първата стъпка към разработване на нова терапия е откриването на "мишена" - човешки протеин, който активиран или инхибиран, води до превенция и лечение на заболяването.

В новото проучване изследователите описват генетичен анализ на 150 000 пациенти, който показва, че редки мутации в гена SLC30A8 намаляват риска от развитието на диабет тип 2 с 65 на сто.

Резултатите са били наблюдавани при пациенти от различни етнически групи, което предполага, че едно лекарство, което имитира действието на тези мутации, може да има голяма полза в мащабен план.

Протеинът, кодиран от SLC30A8, изпълнява важна роля в инсулин - секретиращите бета-клетките на панкреаса.

Въпреки това не е ясно дали инхибирането или активирането на протеина ще бъде най-добрата стратегия за намаляване на риска от заболяването, а също и точно колко голям ефект може да се очаква. 

Използването на човешката генетика да се идентифицират защитните мутации притежава голям потенциал. Специалистите са на мнение, че тя ще им донесе голям успех.

Диабет тип 2 засяга над 300 милиона души по целия свят и броят на заболелите бързо нараства.

Той възниква в резултат на съвкупност от разнообразни фактори, определяни като рискови. Като фактор с най-голяма тежест се определя наследствеността.

Диабетът е диагноза за цял живот. Въпреки иновативните терапии, целящи да улеснят живота на болните, прилагането на този вид протективно лечение, значително би подобрил здравето на населението, както и качеството на живот. 

 

Повече полезна информация за здравето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
СТОМАХЪТ ЕСТЕСТВЕНО ИНАЧЕ НЕ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ. ПОЗДРАВИ ОТ МЕН И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ А КОГАТО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ- НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ. ЗА ВСИЧКО ИМА ЦЯР - ТЪРСЕНЕ МУ Е МАЙКАТА!
2
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ВСЕКИ КОЙТО СЕ СТРАХУВА ОТ ДИАБЕТА МУ ПРЕПОРЪЧАМ ЛЕНЕНО МАСЛО2 ИЛИ 3 ПЪТИ ПО КАПСУЛА И НЯМА НУЖДА ДА Е НЕПРЕМЕННО АМЕРИКАНСКО ОТЛИЧНА РАБОТА НА ПОЛОВИН ЦЕНА ЩЕ ВИ СВЪРШИ И ,,ЛЕНОФОРТ'' 1000 МИЛИГРАМОВИ КАПСУЛИ.МАЙКА МИ ДОКТОРИТЕ Я БЯХА ОТПИСАЛИ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ А СЕГА Е НА МНОГО ПО-ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ ОТ ТОГАВА И НЕ МИСЛИ ЗА НАЙ-ЛОШОТО. СЪЩО ТАКА ПЕРФЕКТНО СМЪКВА КРЪВНАТА ЗАХАР И ,,УБИЕЦЪТ НА БОЛЕСТИТЕ''-ЧЕСЪНЪТ ЗА КОЕТО Е ПИСАНО ОЩЕ ПО ОТКРИТИ ПЛОЧКИ ОТ ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ И ШУМЕРИТЕ.АКО ВИ Е ЗДРАВ
1
0
 
1
 
! Отговори
e преди 10 години
Не се притеснявайте! Времето на РЕЛИГИИТЕ,МАСОНСКИТЕ ЛОЖИ като "Римския клуб", "Малтийския орден",в които членуват Делян Пеевски,Ционистичми организации и ЧЛЕНУВАЩИ,времето им ИЗТИЧА!!! В момента ,те са в ШОК,до "Времето на Труса" !