Кои са първите симптомите при инфаркт?

Остра пронизваща болка в областта на гръдния кош
14 мар 2014 16:04, Румяна Тасева
3
Кои са първите симптомите при инфаркт?
Източник: Reuters

Сърдечният инфаркт е една от причините за най-висока смъртност в световен мащаб. Той се предизвиква поради нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които кръвоснабдяват сърдечната стена, доставят кислород, отнемат въглероден диоксид и метаболити в резултат на работата на сърдечния мускул.

Провокиращите състояния за поява на сърдечен инфаркт са напреднала и тежка атеросклероза, която води до образуване на липидни плаки. В резултат на промени в сърдечния ритъм или напълно спонтанно е възможно част от тази липидна плака да се откъсне и да запуши артериален съд с широк калибър или съответно тесен калибър, което предизвиква от своя страна локална исхемия и тъканна некроза. 

Напредналата атеросклероза е причина и за появата на симптоми на стабилна стенокардия, които са алармиращ белег и на практика канят пациента в лекарския кабинет за назначаване на адекватна терапия, спрямо лабораторните показатели. Към терапевтичната схема се назначават антиагрегантни медикаменти, като клопидогрел или аспирин, и статини, които овладяват нарушенията в липидния профил на болния.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руми, никога не пиши "широк карибър" и "тесен калибър"! Звучи смешно и неграмотно.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми явно няма,етиологията са я прочели,генезата
-не!
1
1
 
14
 
! Отговори
Читател 22 преди 5 години
Е, и какви са първите симптоми-ще кажете ли или не???................ А, кажете де!