Консервирани или пресни зеленчуци – кой е по-добрият избор?

По някои показатели консервите печелят
14 мар 2014 08:15,
6
Консервирани или пресни зеленчуци – кой е по-добрият избор?
Източник: Reuters

Консервираните храни са толкова добри, колкото и пресните или замразените такива, а в някои случаи са дори и по-добрият избор според ново проучване. 

Изследователите от Университета в Мичиган, САЩ, откриват, че консервираните домати съдържат повече витамини от група Б, а също така и ликопен – каротин, който се свързва с намален риск от развитие на рак. 

Самият процес на консервиране прави фибрите в по-голяма степен разтворими в хранителни продукти като бобовите, като по този начин се повишават хранителните качества на храната. Консервираните зеленчуци са също така и по-евтина опция, в сравнение с пресните или замразените. 

Експертите анализират хранителните качества на осем вида зеленчуци и десет вида плодове, като сравняват песни, замразени и консервирани. Изводите са, че във всичките си форми зеленчуците предоставят едни и същи хранителни качества, а ако към критериите се прибави и финансовият разход, препоръчителен избор се оказват консервираните продукти.

Тъй като населението в световен мащаб нараства, консервираните зеленчуци биха могли да осигурят по-евтин и по-безопасен достъп до здравословна храна, заключават изследователите. Те обаче все още не могат да кажат дали консервираните продукти с високо съдържание на сол не са подходящ избор за някои хора. 

Данните от проучването са публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine.

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 години
И все пак, това е информация от евреи.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 4Това го казвам не за да правя реклама на консервите, а за да обясня качеството на плодовете и зеленчуците в хипермаркетите.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За ликопена са прави - по активен е след термообработка. За съдържанието на витамини често са прави - съвременните "пресни" зеленчуци, продавани в много от хипермаркетите са генномодифицирани за забавено зреене(предизвиква забавено стареене и гниене). Пристигат полуозрели в магазина и биват назрявани с обгазяване. При тази операция нивото на витамините е над 10 пъти по - ниско от нивото на витамините в естествено узрял плод, каквито са по принцип консервираните.
2
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 10 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха...
1
1
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Тия дивотии сериозно ли ги пишете? Тоя журнал да не издание на някой консервен комбинат?