Дебелеем без видима причина – защо?

Може да се дължи на здравословно състояние
17 мар 2014 16:23,
3
Дебелеем без видима причина – защо?
Източник: Reuters

Защо трупаме излишни килограми?

Когато започнем да приемаме повече калории от обикновено или преустановим обичайнитефизически упражнения, едва ли бихме се изненадали, че килограмите ни се повишават. Но ако в начина ни на живот няма промяна и въпреки това трупаме килограми, това вече е необичайно. В тези случаи трябва да потърсим причината, а тя може да бъде най-различна. 

Следва да разгледаме някои от случаите, които могат да доведат до натрупване на излишни килограми.

Недоспиване и стрес

Има две причини, „благодарение“ на които липсата на сън може да доведе до трупането на излишни килограми. Първо – ако стоим вечер до късно, е много по-вероятно да похапнем нещо в късните вечерни часове, което ще повиши калорийния прием за деня. 

Другата причина се случва на биохимична основа. Промените в нивата на хормоните могат да повишат глада и апетита, а след хранене може да не чувстваме заситени. 

От друга страна, когато животът ни стане твърде напрегнат, образно казано, организмът ни превключва на режим „оцеляване“. Кортизол – познат още като хормонът на стреса, се отделя, което води до повишаване на апетита. И тогава, разбира се, можем значително да повишим калорийния прием.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари