Лош дъх – на какво се дължи?

И как да се справим с проблема безвредно...
18 мар 2014 17:38, Румяна Тасева
2
Лош дъх – на какво се дължи?
Източник: Reuters

1. В 80% процента от случаите лошият дъх се дължи на недостатъци в устната хигиена, твърдят експертите. В интерес на истината, усилията ни срещу основния причинител на лошия дъх могат само да поддържат баланса и контрола над растежа му. Да, именно растежа му, защото лошият дъх се дължи на образуването на плака или по-точно на разграждането на съдържащите се в нея протеини от наличните в устната кухина микроорганизми, при което се отделят летливи сяросъдържащи съединения.

Научни изследвания доказват, че само два часа след почистване на зъбен камък при специалист по дентална медицина върху емайла започва да се отлага новообразувал се налеп. 12 часа по-късно този налеп се превръща в зъбна плака. Ако тази жълтеникава кремообразна маса не се отстрани, тя се разпространява към венците. Неприятното е, че тя като среда изключително добре благоприятства размножаването на вредните микроорганизми, чиято дейност вече нанася сериозни вреди върху здравето на венците и зъбите и с течение на времето се преобразува в зъбен камък. За една седмица престой върху зъбите, плаката се превръща в зъбен камък.

Единственият начин да се предотврати натрупването на зъбна плака е редовното миене на зъбите с четка и паста, като действието по почистването им е енергично, достатъчно продължително – минимум 3 минути, и правилно – движенията при изчеткването всеки път са в посока от венеца към края на зъба.

2. Лошият дъх често се появява заради наличие на хранителни остатъци в устната кухина след ядене. Въпреки отмиващите и бактерицидни функции на слюнката, тя не е достатъчна за елиминирането на всички. За да се предотврати отделянето на миризма от този процес на застояване и гниене на храната в устата, се препоръчва винаги след ядене тя да се изплаква или най-малкото да се използва дъвка. По-добър вариант е измиването с четка и паста за зъби. 

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
15
 
! Отговори
gogo преди 10 години
А как ще обясните, че по света има племена, където хората никога не си мият зъбите и те са перфектни, да не говорим че нямат и лош дъх? Лошият дъх идва много по-отвътре - от замърсени и затлачени с *** черва...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румяна е открила Америка на карта !? Плащате ли за такива публикации, мога да ви пиша по 20 на ден !? Не се подвеждайте, а отидете на лекар ! Лошия дъх може да се дължи на много по сериозни заболявания като рак, киста, фарингит и пр....