5 г на ден ксилитол ни спасяват от кариеси

В какво се крие успехът на този захарен алкохол?
23 мар 2014 21:39, Румяна Тасева
2
5 г на ден ксилитол ни спасяват от кариеси
Източник: Reuters

Ксилитолът представлява вид многоатомен захарен алкохол. Извлича се от фибрите на редица плодове, зеленчуци и други растения. Отделя се дори от тялото ни, макар и в минимални количества като междинен продукт при обмяната на глюкозата. Заради специфичната си молекулна структура се използва за подслаждане в редица медикаменти и продукти на хранително-вкусовата промишленост.

За разлика от захарта обаче, освен че с усвояването му се отделя 40% по-малко количество енергия, микроорганизмите Streptococcus mutans, които са виновни за образуването на зъбен налеп и плака и кариозни процеси по емайла, не използват ксилитол. Напротив, този захарен алкохол потиска ръста на вредните бактерии, водещи до деминерализация на зъбите, което впоследствие се отразява на качествения състав на микрофлората в устната кухина към по-благоприятна за здравината им. Доказано е, че редовната употреба на ксилитол намаля риска от кариес с 80%!

Ксилитолът се смята за безвреден, на което се и базира включването му в състава дори в гелове за облекчаване на венците при никненето на зъбки и лекарствени разтвори за кърмачетата.

За да се възползваме от полезния ефект на ксилитола, за зъбите са необходими между минимум 3,5 и максимум 6,9 грама на ден. С количеството му не бива да се прекалява все пак, тъй като това би довело до дразнене на дебелото черво и слабително действие, което се случва при употреба много над профилактичната срещу кариеси доза.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: кариесиксилитол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Keyser Söze преди 10 години
И единствената, най-точна снимка за тази статия е на изпълнителния директор на отбора на Mercedes F1, Toto Wolff??!!! Румяна Тасева, моля ви, втасайте вече и влезете в час, че ставате за смях ежедневно...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля ви, недейте да пишете "намаля", правилното е "намалява". Диалект в научна статия...