Какво представлява екземата?

Кожното заболяване се отключва още в ранно детство
24 мар 2014 10:04,
2
Какво представлява екземата?
Източник: Reuters

Екземата е описателен термин за хронично състояние на кожата, което обикновено започва още в ранно детство. Най-често то се наблюдава при хора, в чието семейство има случаи на астма или сенна хрема. Екземата не е класическо алергично заболяване. Учените са на мнение, че заболяването се унаследява, тъй като при него се наблюдава пълна загуба или липса на протеин в кожата.
 
Има някои критерии, които трябва да се вземат предвид, преди да се постави диагнозата. Пациентите развиват петна, мехури с белезникаво съдържимо, кожата започва да отделя секрет и да сърби. Информирането за случаи на астма и респираторни алергии в рода могат да помогнат в голяма степен при поставянето на диагнозата.
 
При възрастните и по-големите деца има наличие на лезии в гънките на лактите и тези зад коленете. При по-голямата част от пациентите състоянието е склонно да се подобри с течение на възрастта.
 
Убеждението, че причината за кожното заболяване е дефект в произвеждането на протеин в кожата – филагрин, е широко разпространено. Други проблеми, които се наблюдават при засегнатите включват: суха кожа, повишена чувствителност към вълнени материи, сърбеж при потене, предразположение към инфекции с херпес симплекс, както и различни имунологични аномалии.
 
В научните среди има спор относно появата на първия симптом – дали е обривът или сърбежът. Всъщност няма никакво значение. Когато обривът достигне до напреднал стадий, той започва да отделя секрети. Няколко седмици по-късно, след като пациентът упорито се е чесал, областта на кожата загрубява – това се нарича лихенификация.


Още полезна информация за екземата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Без Кортикостероиди преди 10 години
Най важното е да се избягва масовата, вредна и банална терапия с кортикостероиди. Алтернатива, например е новият холандски продукт Dexem foam - Дексем пяна