7 млн. души починали заради мръсен въздух през 2012 г.

Мръсният въздух е най-големият фактор от околната среда, засягащ здравето, смятат експертите
Обновена: 25 мар 2014 15:44 | 25 мар 2014 08:44,
5
 7 млн. души починали заради мръсен въздух през 2012 г.
Снимка: Reuters, архив

Близо 7 милиона души са починали през 2012 година заради замърсяването на въздуха, сочи ново проучване на Световната здравна организация (СЗО).

"В целия свят смъртта на над 7 милиона души е свързана с въздействието на замърсяването на външния и домашния въздух, а районите в Азия и Тихия океан са най-силно засегнати с 5,9 милиона смъртни случая", посочват експертите на СЗО, цитирани от АФП.

Данните показват, че има силно увеличение спрямо предишно аналогично изследване, направено през 2008 г., а резултатите са "шокиращи" според д-р Мария Неира, която е директор на отдела за обществено здраве към СЗО.

"Замърсяването на въздуха вече е най-големият фактор от околната среда, засягащ здравето. Всички са засегнати, независимо от това дали става дума за богатите страни, или за бедните страни", обяснява тя.

Външното замърсяване е причинител на смъртта на 3,7 милиона души през 2012 г., а 4,3 милиона са починали от замърсения домашен въздух или по-точно от пушека и изпаренията от домашните уреди за отопление.

През 2008 година СЗО отчете общо 3,2 милиона смъртни случая, свързани със замърсяването на въздуха, от които 1,3 милиона заради външното замърсяване и 1,9 милиона - заради замърсяването на въздуха в жилището.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
Отдавна са изобретени коли, движещи се на сгъстен въздух, но никой не иска да ги пусне, защото няма да се налапат с пари големите конценрни и корпорации.
4
0
 
0
 
! Отговори
Toni преди 10 години
Починалите 3х от пръскането на отрови от въздуха /chemtrail/не се броят за жертви!
3
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 10 години
Нужна е специална извънредна комисия която да осигури здравеопазване на нацията ни .Отровените чрез бойни отровни вещества граждани боледуват дълго и трайно. у нас са пострадали над пет милиона все още живи. Има връзка и на диабета с нарочно прехлорираните води.След разрушаване на майчината и бащината охрана на децата чрез бойни отровни хлорсадържащи и други вещества преродените стават лесни за увреждане вкл от бактерии мутанти получени от дезинфекции на прибори .
2
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 10 години
отравянето е заради хлор садържащи уж дезинфектанти чрез които мед мафиотите тровят милиарди преродени с цел осигуряване на пациенти з а тн доктори.Отделящите се силно токсични бойни отровни вещества до скоро отравяха обема до 130 см от пода от което страдаха всички деца. Особенно жестоко у нас увреждат децата в детски градини и яслите в резултат зачервено гърло,хрема,бронхити ,спастични бронхити,бронхопневмонии и левкози милиони се увреждат и с асматични глави и остри алергози.
1
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Долна американска проганда. Толкова са загиналите само в България от началото на тази година! И повече щяха да са ако не беше росия да ни подаде ръка в тежък момента както винаги е правила. Електорате!