Трансплантирани пак поискаха оставката на Андреева

От 1 април НЗОК ще плаща на 100% два от имуносупресорите
Обновена: 25 мар 2014 14:52 | 25 мар 2014 14:09,
12
Трансплантирани пак поискаха оставката на Андреева
Снимка: БТА

Пациенти с трансплантирани органи протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването днес с искане за оставката на министър д-р Таня Андреева заради нерешени проблеми с лекарствата им, предаде БТА.

Не за първи път недоволни пациенти се оплакват от пропуски в здравната система. В началото на месеца пациентски организации настояваха здравният министър да се оттегли от поста заради нерешен проблем с доплащането на лекарствата.

Оригиналните и генеричните медикаменти за трансплантирани пациенти са в една група в Позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат 200-300 лева за лекарството, с което са се лекували.

В отговор министър Андреева съобщи, че фирмата-притежател на разрешението за употреба на оригиналния продукт ще поема разликата, която пациентът следва да доплаща и по този начин лекарствата са безплатни за пациентите.

Още по темата
До днес обаче няма решение на проблема. Председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров и близо 30 протестиращи поискаха оригиналните лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, да бъдат разделени в отделни групи според действието на молекулите им.

Според Димитров голяма част от трансплантираните пациенти са резистентни към този медикамент, който НЗОК заплаща, защото е най-евтин и има голям риск от отхвърляне на трансплантирания орган.

Недоволните пациенти се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, за да обсъдят ситуацията. Той коментира пред тях, че дори и лекарствата да бъдат разделени по групи, ако на фармацевтичния пазар се появи генеричен медикамент, то Здравната каса отново ще плаща неговата цена, защото е по-ниска от тази на оригиналния продукт.

"Няма механизъм, по който да се ограничат фармацевтичните компании да регистрират генеричен продукт", допълни Пенков.

От 1 април Здравната каса ще плаща на 100% два от имуносупресорите, а един ще остане да бъде доплащан от пациентите в рамките на до 40 лева, посочи още той.

Протестиращите получиха покана на 7 април да присъстват на среща в здравното ведомство, за да обсъдят отново проблема. Очаква се да присъстват и представители на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Трансплантираните да ме хванат за к*ра.Ще си плащат като попове операции и медикаменти.Нали виреха двата пръста за демокрация.Защо реват сега и искат скъпи лекарства от държава-та,да се оправят сами.Като се разболее и му дойде време да умира.Моите близки и родниниизмират без някой да продължи живота си.Така ще бъде и с тях.Колко народ с хронични иде регенериращи болести се гърчат и не получават лекарства от ЗК.Умря Марко вече,от сеганататък зъб за зъб,око за око.Хората без зъби в устата аре
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До един 7"разликите между оригиналните и генерични лекарства "Е каква е разликата?... И кой говори за китайски лекарства, след като по правило става дума за такива, произведени в Европейския съюз. Ако не напишеш - ти, или някой друг надут пишман многознайко, какви са разликите между оригиналните лекарства и генериците, значи си *** - лигльо, който така си драска и врещи по интернет
6
2
 
4
 
! Отговори
един преди 10 години
До Анонимен Трудно е само за комунистическата ти глава да разбере разликата. Ти като си купуваш част за колата каква търсиш оригинална или китайско турска. Първо прочети разликите между оригиналните и генерични лекарства и тогава давай тъпите си разсъждения тук. И колко хора с трансплантирани органи има в България и каква сума ще спести министърката. Джобните пари за ден на някой от Позитано 20
5
1
 
1
 
! Отговори
az преди 10 години
трансплантирани поискаха оставката...... органите ли поискаха оставката или хората, на които са трансплантирани органи???Аман от неграмотни журналисти и редактори!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗАЩО???СТИГА ОПРАВДАНИЯ С ПРЕДИШНИТЕ! ТО ТАКА Е НАЙ-ЛЕСНО
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все пак е трудно да се разбере ситуацията, при положение, че става дума за едно и също лекарство, но произвеждано (вече) и от други фирми. Просто, явно пациентите нямат доверие на другите производители и си искат оригиналното, а не лицензионното производство. А кой може да каже и да докаже, че другите лекарства, разликата на които с първоначалното би трябвало да е само името, са недобри!?
2
9
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО??? преди 10 години
ЗАЩО НЕ ПОПИТАТ ПРЕДИШНАТА ЗДРАВНА МИНИСТЪРКА КЪДЕ СА ПАРИТЕ???? ТО НАЙ ЛЕСНО Е ДА ИСКАШ НО ТРЯБВА И ДА ЗНАЕШ НЯКОИ НЕЩА СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТЕЗИ ХОРА НО Е ДОБРЕ ДА ПИТАТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ Г-ЖО АТАНАСОВА ?????????
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България няма трансплантирани, а само експлантирани.