Здравната система е достигнала критичния си етап

Според Стефан Асенов системата не страда от недофинансиране
30 мар 2014 22:28, Елена Кирилова
11
Здравната система е достигнала критичния си етап
Снимка: Bulgaria On Air

"Системата на здравеопазването е изкривена и е достигнала своя критичен етап. Тя няма накъде повече да се влошава”, заяви в предаването Boom & Bust на Bulgaria On Air финансовият експерт Стефан Асенов.

Според него последното правителство, което е направило реформа в здравеопазването по системен начин, е било това на ОДС. Оттогава насам се работи “на парче” и няма визионерство.

Министерството на здравеопазването заедно с НЗОК разполага с най-голям бюджет на годишна база в страната, припомни експертът. Според него системата не е недофинансирана, както мнозина твърдят, а от нея изтичат средства на всички нива, без да е ясно къде точно отиват те. В резултат от това болниците не са добре оборудвани, лекарите не получават достатъчно добри възнаграждения, а пациентите са недоволни от получената услуга.

Той припомни, че преди около 2 години тогавашният министър на финансите Симеон Дянков позволи усвояването на резерва на НЗОК, така че парите бяха прехвърлени в общото перо. Проблемът е, че никой не знае къде са били изхарчени тези средства, а ако сега те бяга налични, последните сътресения в здравеопазването е можело да бъдат избегнати, коментира Асенов.

Според експерта един от ключовите проблеми на модела на здравеопазването в България е, че хората, които се осигуряват на максимум, получават еднакво лоша услуга с тези, които не плащат здравните си осигуровки.

“Проблемът не е толкова в модела, колкото в управлението на системата”, коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика. Според него сигналът, че тя наистина не е добре управлявана е дошъл още през 2011 г., когато Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала да превежда средства на Министерството на здравеопазването, защото то не е разполагало с достатъчно, за да работи добре.

Асенов е на мнение, че, за да има реформи, първо трябва да има политическа воля и смелост, както и да се избере подходящият момент за действие, защото всяка реформа е изключително болезнена за системата. Според Стайков пък е изключително важно преди да се стигне до реформа да се реши какъв модел на здравеопазване ще е добър за България.

Във връзка с монопола на НЗОК Стайков поясни, че, ако той е управляван добре, системата може да бъде невероятно ефективна, но държавното управление в България не е никак добро.

Асенов припомни, че през последните години са открити много частни многопрофилни болници и то в градове и общини, в които често няма нужда от тях. Според него разрешителните за това се раздават по субективен принцип.

“Не съм срещу частното здравеопазване, но има такива болници, които си позволяват да лекуват само по по-скъпи пътеки и да лекуват само по-скъпи заболявания”, заяви той.

“Предишните управляващи зачеркнаха напълно свободното здравно осигуряване и го превърнаха в свободно здравно застраховане”, коментира експертът. Той разкри, че смята, че в българското здравеопазване е необходим втори стълб в лицето на здравноосигурителни фондове.

Според него най-добрият сценарий е да се разбие монополът на НЗОК и да има няколко здравни каси. 2% от вноската ще могат да се превеждат към тези фондовете. По този начин Здравната каса ще предлага базов пакет услуги, докато при избор на болница, екип, лекар и консумативи, разходите ще се поема от втория стълб. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
допълнение към10 пос преди 10 години
Излишно е разкриването на Нови здравни каси!!Нека се прекрати договарянето на частните болници с НЗОК.Който иска да си плаща и да се лекува в частните или да има към тях доброволни здравни фондове ,които да Надграждат а не да преповтарят профилактичните услуги.
9
0
 
5
 
! Отговори
Из-лиш-но!!! преди 10 години
Само допълнително увеличаване на персонал....При малкия брой здравно осигурени тона е безумие
8
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Вярно ли? Айде сега *** правителство да тегли два кредита и ще оправи нещата (за близките 20-30 години), Enjoy БСП ;)
7
0
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 10 години
Здравната каса НЕ Е здравен ФОНД! Всички пари от данъци и здравни вноски отиват в един кюп и после се разпределят. *** живеят само от социални и не внасят и стотинка ,но ги лекуват безплатно за наша сметка. В същия момент за нас няма направления ,а за операции си купуваме всичко. Храна ,чаршафи , пижами и прочие също си осигурява болния. Какъв е смисъла да се плаща здравна вноска ,която по Конституция е пожелателна ,а по Наредба задължителна т.е. вид данък?
6
0
 
10
 
! Отговори
Г-н експертино, преди 10 години
Кажи какъв е приблизителният брой на здрави, прави, млади хора, които ползват здравни услуги (особено родилна помощ), но никога не са работили, не мислят да работят, а да раждат всяка година по едно *** (понякога и по две) ? Колко ни струват тези хора? Хрантутим ги, лекуваме ги ... Откъде накъде, бе?!!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моделът на здравеопазването не е сбъркан или изкривен. Той е престъпен. Той е пряка и непосредствена заплаха за националната сигурност. Народът осъзнава това и съзнателно отказва да участва в това престъпление, като не плаща здравни вноски.
4
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Иван Костов я започна реформата и то много адекватно, но добър старт не винаги гарантира успешен финал. Известна е как бонев игра шано с комуниста за да спечели първанов. Монетата се обърна и... другото е история. Факт!
3
2
 
15
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
НЕ ПЛАЩАМ ВЕЧЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ----НЯМА СМИСЪЛ!!ПАК СИ ПЛАЩАМ ЗА ВСИЧКИ ПРЕГЛЕДИ И НАПРАВЛЕНИЯ!ПО-ДОБРЕ ДА СИ СПЕСТЯВАМ ПАРИТЕ/ на сметка/...!ЗАЩО ДА ФИНАНСИРАМ ---ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЛЪСТИ ***????!!!!
2
2
 
15
 
! Отговори
Дръжте крадеца преди 10 години
Още един пишман експерт се изтъпанчил да умува Какви алтернативи има за здравеопазването при пазарната икономика?Частните болници лекували по "скъпи"пътеки.Ама тоя другар знае ли, че и "държавните" болници "подбират " пациентите си на същия принцип.Вместо да насажда завист у без това завистливите българи, да погледне истината в очите и да признае, че не може "държавните" болници да "изнемогват" при заплата на лекар 500 ?, а "частната" да просперира, като им плаща тройно повече. Кой е крадеца?
1
2
 
17
 
! Отговори
Специалист преди 10 години
Ами махнете комунистите от управлението на страната и всичко ще се оправи само. Как да имаме здравна система ,та Директор на Здравната каса е сестра на Ииана Йотова - и двете сестри са еднакво *** и некадърни! За нищо не стават!