Раздразнителност – симптом на различни състояния

Може се дължи на безсъние, депресия
2 апр 2014 16:31, Румяна Тасева
0
Раздразнителност – симптом на различни състояния
Източник: Reuters

Раздразнителността е водещ симптом за някои проблемни състояния. Този симптом може да е обвързан както с отказването от пристрастяващи съставки, така и с депресия, стрес или хронично безсъние.

1. Депресия и маниалакално-депресивна психоза

Проявите на раздразнителност често се проявяват успоредно с песимистично отношение, липса на самочувствие, нарушения в апетита, апатичност, липса на интерес към ежедневните битови ангажименти, включително и сексуалните взаимоотношения и безсъние. Всички те сигнализират за депресия. При такива условия специалистите препоръчват консултация с психолог или друг доверен лекар.

Депресията е трудно диагностицируема, защото симптомите се проявяват по различен начин при различните хора. В някои условия хора с тежка депресия спят повече или се хранят много обилно, което не е типична симптоматика за депресираните.

Друга форма на раздразнителност се проявява с маниакално-депресивни психози. В тези условия обикновено депресивната симптоматика се редува с приповдигнато настроение, повишена емоционална активност и непрекъснато говорене. Рязката промяна в настроението може да се обективизира през няколко минути и часове до дни наред. Към терапията е добре да се включи помощта на близките роднини или интимния партньор. 

Рисково при този тип състояния е, че клиничната картина може да бъде тотално различна в различните етапи от проява на симптомите, което означава че заболяването е трудно за диагностика. Опитните психолози и психиатри се справят достатъчно добре с проблема и овладяват с правилната медикация нарушенията в настроението.

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари