Наднормено или поднормено тегло – кое е по-опасно?

И на какво се дължи поднорменото тегло
3 апр 2014 15:05,
4
Наднормено или поднормено тегло – кое е по-опасно?
Източник: Reuters

Ново проучване показва, че поднорменото тегло крие много повече рискове за здравето, отколкото наднорменото.

Връзката между поднормено тегло и по-високият риск от смърт, е валидна, както за възрастните, така и за фетуса.

Изследването е ръководено от д-р Джоел Рей, лекар и изследовател в болница Сейнт Майкълl.

Доктор Рей прави мета-анализ на 51 изследвания, за да докаже връзката между поднорменото тегло и по-високия риск от смърт.

Той открива, че възрастните, които са с поднормено тегло - с ИТМ ( Индекс на телесната маса ) под 18,5 или по-малко, са изложени на с 1,8 пъти по-висок риск от смърт, в сравнение с тези, които имат с по-"нормално" тегло и индекс от 18,5 до 24,9.

Като сравнение, рискът от смърт е 1,2 пъти по-висок при хора, които са с наднормено тегло ( ИТМ 30-34,9 ) и 1,3 пъти по-висок за тези, които са тежко затлъстяване ( ИТМ от 35 или по-висок ).

Изследователите се обосновават на изследвания, проведени върху подбрана група от пациенти, които имат проблеми с теглото.

Те са изследвани в продължение на пет или повече години. 

От първоначално подбраната група, бързо са отпаднали тези, които са били с поднормено тегло, тъй като при тях се установява по-често наличие на заболявания като рак, сърдечна недостатъчност или белодробни проблеми.

Чести причини за поднормено тегло са недохранване, злоупотреба с алкохол или наркотици, тютюнопушене,психическо напрежение, лош социален статус и др.

Според д-р Рей обществото е насочило вниманието си към ограничаване на епидемията от затлъстяване и не обръща достатъчно внимание на също толкова опасното състояние сред населението - поднорменото тегло. 

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дебел столетник няма.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомнете си красавиците от времето на София Лорен, Джина Лолобриджида, младата Бриджит Бардо, Мария Феликс и други подобни. Спомнете си например героините от филма "Пармският манастир, които партнираха на Жерар Филип. Никоя от тях нямаше излишни килограми.Но някоя от тези умопомрачителни жени приличаше ли на анорексичка? Никоя!Истината е, че е по-лесно да ушиеш тоалет, който се крепи само на раменете на върлинестата жена, а е трудно да създадеш тоалет по формите на изваяна красавица.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвсем не са глупости. С проблема трябва да се заеме Световната здравна организация, да се ангажират правителствени институции, да се стреснат законотворците и да гласуват закон, според който да се иска наказание за онези, които по всякакви начини рекламират болезнено слаби фигури и така зарибяват най-младите да се стараят да изглеждат като скелети от Освиенцим. Наказанията да бъдат като за злоумишлена телесна повреда, съдържаща и риск за живота.Спомнете си красавиците от времето на София Лорен
1
4
 
4
 
! Отговори
поднормен преди 10 години
Пълни глупости, нормално е, все пак го казва хамериканец! :)))