Пробиотици – защо са толкова полезни?

От кои храни да си ги набавим?
Обновена: 3 апр 2014 13:42 | 3 апр 2014 13:42,
1
Пробиотици – защо са толкова полезни?
Източник: Reuters

Редица проучвания оценяват потенциалните ползи за здравето от пробиотиците за здравето, а резултатите са обещаващи. 

Според някои пробиотиците лактобацили и бифидобактерии могат да регулират растежа на раковите клетки и дори да спомогнат за тяхното унищожаване. А ето и други ползи, които пробиотиците носят:

  • облекчават непоносимостта към лактоза;
  • подсилват имунитета;
  • помагат при лечението на диария и болест на Крон;
  • помагат за предотвратяването и лечението на вагинални гъбични инфекции, както и на такива, засягащи уринарния тракт;
  • спомагат за предотвратяването на рак, особено на пикочния мехур и дебелото черво;
  • помагат още за предотвратяване и лечение на екзема при деца;
  • намаляват тежестта на грип и простуда;
  • предотвратят възпаление на червата.

Как обаче можем да се сдобием с повече пробиотици в хранителния си режим, без да се налага да приемаме поредното хапче? Ето някои предложения:

  • Чрез консумация на повече кисело мляко. Изборът трябва да е насочен към кисело мляко, което да съдържа максимум 10 г захар за една порция.
  • Сурово кисело зеле е чудесен източник на пробиотици.
  • Трябва да се наблегне още на консумацията на повече храни, които съдържат фибри, като листни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнести храни. Пробиотиците виреят при наличие на фибри, докато вредните бактерии – на захари и алкохоли.

Повече интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА равновеси чудесно съчетавам пробиотици на листни зеленчуци с вредни бактерии на алкохола!