Храни, богати на белтъчини – кои са те?

И защо са толкова нужни на организма
7 апр 2014 14:32,
1
Храни, богати на белтъчини – кои са те?
Източник: Reuters

Белтъчините са изключително важни хранителни вещества, необходими на организма. Те са нужни не само за възстановяването на мускулите и за правилния растеж на косата, но също така отговарят и за други жизненоважни функции в организма. 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията жените над 19-годишна възраст се нуждаят от 46 г протеин дневно, докато мъжете след 19-тата си годишнина – от 56 г.

Изварата е здравословен източник на протеин, още повече за вегетарианците, при които хранителните източници на белтъчини, са ограничени. Консумацията на извара снабдява организма с енергия и „държи глада настрана“. Една чаша съдържа около 25 г протеин. 

Друг източник е рибата тон, но едно полезно допълнение към нея са омега-3 мастните киселини. Те намаляват риска от инсулт и не само. Една консерва риба тон съдържа около 25 г протеини. 

Друг вариант за набавяне на белтъчини, подходящ за вегетарианците, са тиквените семки. Те са чудесен избор в случаите, когато се появи желание за т. нар. „джънк фууд“. Те съдържат още магнезий и цинк, а освен това са нискокалорични. В половин чаша тиквени семки има 14 г белтъчини. 

Твърдо сварените яйца не само че добавят полезни мазнини към хранителния режим, но съдържат и витамини, които поддържат здравето на очите, косата,костите. Те са чудесен избор за закуска. Едно твърдо сварено яйце съдържа около 6 г протеини.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
не е важно преди 9 години
айде бе! как ли пък не! вегетарианците не били яли белтъчини... Не! Няма от къде да ядът белтичини!! ето - четете тук - 1001recepti/health/vitamins_minerals/show/protein/а и да не казвам какво представляват кълновете, че ще вземат месоядците да станат вегетарианци от раз :)))
1
3
 
7
 
! Отговори
сережката станишевск преди 10 години
мене лично ВАДЖАЙНИН ме храни в устата с БЕЛтъчини !!!при това ЖИВИ