Хъркането се лекува, когато се отстрани причинителят

В какво може да се изразява той?
9 апр 2014 18:11, Румяна Тасева
1
Хъркането се лекува, когато се отстрани причинителят
Източник: Reuters

Хъркането обикновено не е сериозен проблем и не е специфично заболяване. По-скоро може да се счете като симптом за съществуващо такова. Мъжете са по-предразположени към хъркане, отколкото жените. Обикновено затлъстяването и прекомерното тютюнопушене са водещи в патогенезата му.

Хъркането може да бъде симптом на някои сериозни заболявания. Такъв пример е сънната апнея, при която по време на сън през определени интервали дишането спира. Интервалите на блокирано дишане може да са от няколко минути до няколко секунди. Крайният резултат е намаляване на кислородната доставка в кръвта, което води до чувство на постоянна умора през деня.

Хъркането може да бъде в по-лека форма - появява се, когато човекът спи по-гръб и тежка форма, при която се появява при всяка поза на нощния сън. В съвременната фармацевтична наука се създават множество медикаменти за лечение на неприятния симптом. Хъркането може да бъде изцяло спряно с подходяща лекарствена терапия или поне да бъде намалено драстично.

1. Как се развива хъркането?

Хъркането се получава от вибрации на мекото небце по време на сън. Вибрациите всъщност представляват временно запушване на входа на трахеята, когато белите дробове се разпъват и поемат обилно количество въздух при нощния сън. Това може да бъде и често усложнение на отслабен мускулен апарат, който поддържа въздухоносните пътища отворени. Някои химически вещества могат да спомогнат за това състояние и да утежнят хъркането или да провокират неговата поява. 

В този аспект се отбелязва прекомерният прием на алкохол, никотин, сънотворни или антихимистамини. Също така като провокиращи фактори за появата на хъркане се отбелязват спането на прекалено ниска или прекалено дебела възглавница, спането на твърда повърхност, намален мускулен тонус поради болестни състояния в мозъка и затлъстяването, което в световен мащаб е сериозен проблем и е основен в появата на хъркане.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: хърканесънна апнеия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Есть человека - есть проблема, нет человека - нет проблема.