Меланом – как се разпознава и диагностицира?

И какви са последните тенденции в лечението му?
15 апр 2014 18:39,
1
Меланом – как се разпознава и диагностицира?
Източник: Reuters

Последните тенденции в търсенето на лечение на рак на кожата бяха представени по време на медицински семинар във Велинград, организиран от Рош България. 

В рамките на семинара бяха обобщени видовете рак на кожата, начините на  диагностициране и какви възможностите за индивидуализирано лечение на пациентите са разработени досега. 

Какво представлява меланомът и какви са начините за неговото диагностициране и лечение обясни доц. Красимир Киров - онкодерматолог от СБАЛО-ЕАД, гр. София.

Доц. Киров изясни, че въпреки че меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, когато се диагностицира рано, той обикновено е лечимо заболяване, ако се отстрани напълно чрез операция. Ако обаче се остави, без да се лекува, меланомът може да се разпространи до други части на тялото, включително черния дроб, белите дробове, костите и мозъка. Това състояние е известно като метастазирал меланом и е най-агресивната форма на рак на кожата. 

Основните рискови фактори на заболяването също бяха обобщени - чувствителна на слънце светла кожа, продължителна експозиция на UV лъчи, фамилна анамнеза за рак на кожата, наличие на повече от средния брой бенки по тялото. 

За навременно откриване на заболяването е необходимо всеки човек да следи бенките по тялото си, като наблюдава за изменения по тях. Няколко важни фактора трябва да се вземат под сериозно внимание: асиметрична форма на бенката, неравномерни граници, вариации на цвета, промени в диаметъра. При откриване на някое от тях, следва да се потърси мнение на лекар. Основният проблем в България е късният стадий, в който се открива заболяването. 

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Мръфкар преди 10 години
Злокобно е