Отлагаме работата - в гените ни е!

"Не отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден"
17 апр 2014 12:52,
0
Отлагаме работата - в гените ни е!
Източник: Reuters

„Не отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден“ – това гласи една от най-популярните сентенции на американския писател Марк Твен. Не е тайна, че всеки от нас си позволява да отложи текущите си задължения с ден-два.

Ново проучване обаче показва, това съвсем не е въпрос на мързел, а на гени. Ако често не приключвате работата си навреме, обяснете това на началника си.

Учени, цитирани от научното издание Psychological Science твърдят, че отлагането е генетично обусловена характеристика. То произтича от еволюционни корени, отговорни за способността ни преследваме и жонглираме с целите си.

Това твърдение е подкрепено от специално изследване с близнаци.

Еднояйчните близнаци, които споделят 100% от гените си, са склонни да показват по-големи прилики в поведението, докато двуяйчните близнаци, които споделят само 50% от гените си, точно като всички други братя и сестри, показват по-големи различия в поведението.

Изследователите се възползват от това генетично несъответствие, за да разберат значението на генетичните разлики върху дадено поведение. В случая - отлагането.

Густавсон и колегите му изследват 181 двойки идентични близнаци и 166 двойки двуяйчни близнаци.

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари