Държавата да изгради стратегия за профилактика на репродуктивното здраве

За това настоява сдружение "Зачатие"
29 апр 2014 14:28, Румяна Тасева
0
Държавата  да изгради стратегия за профилактика на репродуктивното здраве
Източник: Reuters

Разработване на стратегия за профилактика на репродуктивните проблеми поиска сдружение Зачатие по време на тазгодишното ДРЗ. Денят на репродуктивното здраве се организира вече за 8-ма поредна година от пациентската организация, която тази година отбелязва и десетгодишния си юбилей.

През годините сдружение Зачатие се отличи с последователност в действията си по отстояване правата и интересите на хората с репродуктивни проблеми у нас. Докато в началото Сдружението се бореше да се заговори открито за големия процент на хора с репродуктивно здраве в страната и успешно извоюва първите битки за макар и частично финансиране от НЗОК за инвитро, по-късно със спонтанните действия на хиляди млади хора изигра ключова роля за създаването на Фонда за асистирана репродукция и посочвайки необходимостта от взимането на важни решения от държавата за справяне с демографската криза. Така семействата, които мечтаят за дете, вече пета година могат да разчитат на финансиране на 3 опита инвитро.

Инвитро процедурите обаче са решение само за 5% от хората с репродуктивни проблеми. Фондът за асистирана репродукция е изключително постижение, но държавата не бива да остава безхаберна в решаването на причината за масовия характер на стерилитет в страната, което се дължи на липсата на каквато и да било програма за профилактика на половото здраве и изграждане на здравната култура сред юношите. 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари