Първият българин с трансплантиран бял дроб се върна при близките си

След 2 месеца следоперативно лечение Стефан се чувства добре
Обновена: 30 апр 2014 17:18 | 30 апр 2014 17:18,
4
Първият българин с трансплантиран бял дроб се върна при близките си
Снимка: Токуда

52-годишният Стефан, лекуван в болница "Токуда", стана първият български пациент с трансплантиран бял дроб след животоспасяваща операция, извършена във Виенската университетска болница, Австрия, съобщават от "Токуда".

Той е страдал от идиопатична белодробна фиброза, което е сред най-опасните белодробни заболявания, и единственото решение за него е било присаждане на бял дроб от донор.

Опериран е на 3 януари във Виена след донорска ситуация и съвместимост на органа. Операцията извършва един от водещите специалисти по белодробна трансплантация в света - проф. Валтер Клепетко. След продължителна реанимация и следоперативно лечение Стефан вече е в България и се чувства добре.

Подготовката за трансплантацията и стабилизирането му преди присаждането на белия дроб е извършена в отделението по Пулмология към Втора вътрешна клиника на "Токуда" от екипа на д-р Наталия Стоева.

„Стефан прекара близо година в Пулмологичното отделение и ние бяхме длъжни да направим всичко по силите ни, за да получи нужното лечение. В неговия случай единствената възможност беше трансплантацията”, разказа д-р Стоева.

Началникът на Пулмологията в "Токуда" активно търси начин да изпрати пациента си за животоспасяващата операция в чужбина. Събитията се развиват успешно, след като Агенцията по трансплантация откликва и съдейства в търсенето. След разговор с проф. Клепетко Стефан бе включен в европейския регистър от чакащи за трансплантация „Евротрансплант”.
 
Той е първият български пациент, на когото е извършена такава операция във Виена. След повече от два месеца следоперативно лечение Стефан е изписан от австрийската болница, вече се чувства добре и е отново сред близките си в България. Той продължава своето проследяване с редовни контролни прегледи при д-р Стоева.

След успешното излекуване на Стефан и включването на България в системата Евротрансплант, Австрийската клиника ще има готовност да приема по около 15 българи, чакащи за белодробни трансплантации годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
пални сега една цигара и кажи къв кеф е тва ;)
3
0
 
17
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Супер! Поздравления за лекарския екип!
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Успех и занапред!
1
0
 
25
 
! Отговори
az преди 9 години
bravo kusmetlijo.DA SI ZIV I ZDAv:)))))