Някои вреди, които работата на компютър ни нанася

Нарушава се съня, уморяваме се повече
7 май 2014 15:57,
2
Някои вреди, които работата на компютър ни нанася
Източник: Reuters

Дългият работен ден пред компютъра може да доведе до сериозно влошаване на здравословното състояние, предупреждават специалисти. Освен всички странични ефекти на заседналия начин на живот, това е предпоставка за проблеми с най-различни органи и части на тялото, най-вече очите, гърба, ръцете и китките. Ето 4 от най-засегнатите зони.

1. В края на деня често усещаме изтръпване в крайниците. Това може да е знак за развитието на т. нар. Синдром на карпалния тунел – болезнено прогресивно състояние, причинено от притискането на ключов нерв в китката. Характерни са неприятните усещания нощем по вътрешната повърхност на ръката, на средния или на всички пръсти. Понякога се получават смущения на съня и дневна уморяемост.

Неприятните усещания и болки могат да преминат от пръстите и ръката към предмишницата, да обхванат мишницата, рамото и гърба. Често се появяват отоци и двигателни смущения.

Лечението на карпално-тунелния синдром трябва да започне колкото е възможно по-рано и задължително под лекарско наблюдение. Първичната терапия обикновено включва почивка на засегнатата ръка, респективно китка. Специалистите препоръчват да си вземем компютърна мишка, която удобно се побира в дланта на ръката ни. Мишка, която е твърде голяма или твърде малка, може да доведе до умора на мускулите по-бързо.

В офиса можем да си правим и някои простички упражнения, чрез които ръката ни да отпочива. Можем да стискаме гумена топка – това ще облекчи стреса и ще подобри кръвообращението.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
х Хорхе преди 9 години
Ами да се намали работния ден в цял свят. И без това доста са безработните......Прадядовците са се борили за 8 часов раб. ден. Време е да се помисли ....и атакува...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато сме млади - здравето си за пари заменяме. После се опитваме с пари да си върнем здравето.. но не става.