Наргилето е по-вредно и от цигарите

С него се гълта дим поне двеста пъти
22 май 2014 08:47,
8
Наргилето е по-вредно и от цигарите
Снимка: Reuters

Много хора предпочитат да пушат наргиле, намирайки го за особено забавно и със съзнанието, че то не вреди толкова на организма. 

Това обаче увеличава риска за здравето много повече от цигарите, смятат учени.

 
Нови проучвания доказват, че дългото пушене на наргиле се равнява на сто цигари. Това е така, защото любителите на тютюневите изделия правят между осем и двадесет дърпания на цигара, докато тези, които пушат наргиле, за час гълтат дим поне двеста пъти.
 
Пушенето на наргиле стана изключително популярно в Европа през последните години. Това е традиция, която се е зародила сред индусите в Индийския субконтинент през XV век, а след това е започнала да се разпространява с развитието на Османската империя.
 
Според статистиката всеки ден близо 100 млн. души по света пушат наргиле.
 
Въпреки че на външен вид наргилето изобщо не прилича на цигара, почти винаги се употребява за пушене на тютюн, което означава, че носи и същите опасности, каквито и пушенето на обикновената цигара, поясняват специалистите.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
до дим №6 преди 9 години
До Анонимен А ти не нарушаваш ли моите права като ми забраняваш да правя каквото искам? Зависи какво искаш.По темата.Да нарушавам ги твоите права. Ама аз зная, че може би имам право да нарушавам твоите права както си искам. Така че ако ми забраняваш да нарушавам твоите права ти дефакто потъпкваш моята свобода в случая изразена в това да руша твоите права :)Схвана ли?Така че първо трябва да заявиш какво искаш и какви са твоите права, да не бъдат нарушавани.Не може да правиш каквото искаш.
5
0
 
4
 
! Отговори
дим преди 9 години
До Анонимен А ти не нарушаваш ли моите права като ми забраняваш да правя каквото искам???
4
0
 
7
 
! Отговори
до №4 преди 9 години
Коментирах статията и имам право на това. Ти като си го приел като лична обида си е твой проблем, лайньо. С какво ти наруших правата, че ме ругаеш ? Смърт за тебе от цигарен дим, като си толкова знаещ и псуваш хората само защото са изказали мнение. Много се надявам да не ми изтрият коментара и да го прочетеш, че да разбереш какво наистина значи думата "права". Имам права да коментирам. ***.от: Аз дето си пуша
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
порьчкова статия на тютюновата мафия водата улавя катрана и омекотява и друго не е йадялйитено де е тютюн което бьрка тютюновата мафия
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме интересува наргилето. Пуша си традиционните цигари и лула.И не одобрявам прекомерното пушене, въпреки че донякъде съм пристрастен и по някога пуша повече.Написах "прекомерното", а не "умереното".Не мразя непушачи по принцип, но много хора си мислят, че имат правото да натякват на други какво би трябвало да правят през живота си и как да го живеят.Имам право да си пуша - това е право на личен избор.Може да е вредно за мен, може би не.Каквото и да е - е право на личен избор.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Fakt!