Ново лекарство за диабет тип 2 чака одобрение

Медикаментът директно влияние върху понижението на кръвната захар
28 май 2014 08:30,
1
Ново лекарство за диабет тип 2 чака одобрение
Снимка: Reuters

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба на Европейската агенция по лекарствата е дал положително становище, с което препоръчва за одобрение проучвания инхибитор на натриево-глюкозния ко-транспортер empagliflozin за лечение на възрастни пациенти с диабет тип 2.

 
Това съобщават от Boehringer Ingelheim и Eli Lilly and Company.
 
В случай, че бъде одобрен, медикаментът ще бъде предлаган на пазара под търговското наименование Jardiance.
 
Това е клинично изпитвано съединение, което спада към класа медикаменти SGLT2 инхибитори и оказва директно влияние върху понижението на кръвната захар, като действа независимо от бета-клетъчната функция и инсулиновата резистенстност.
 
След получаване на положително становище от страна на Европейската комисия, обикновено се съобразява с дадената препоръка и издава финално решение за маркетингово одобрение в рамките на два месеца.
 
„Положителното становище Европейската агенция по лекарствата ни доближава до появата на потенциално нова терапевтична опция за пациенти с диабет тип 2 в Европа,“ смята проф. Клаус Дуги, старши вицепрезидент „Медицински дейности” в Boehringer Ingelheim.
 
Ако получи одобрение, новият продукт ще бъде третия по ред, одобрен на Стария континент, като част от партньорството в областта на диабета между двете фармацевтични компании.
 
Около 382 млн. души по света страдат от диабет, като тип 2 е най-често срещаната форма на захарната болест.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари