Как да разпознаем понижената функция на щитовидната жлеза?

Едни от симпмомите са умората и напълняването
29 май 2014 08:07, Румяна Тасева
0
 Как да разпознаем понижената функция на щитовидната жлеза?
Снимка: Reuters

За хипофункция на щитовидната жлеза се говори, когато синтезираните от нея хормони не достигат на организма. Вследствие на това метаболизмът се забавя и започват да се появяват някои неприятни симптоми като напълняване и хронична умора. 

Щитовидната жлеза е една от най-важните за организма. От нея зависи как функционират всички останали намиращи се под нея жлези, как организмът се справя с терморегулацията и топлообмена и пр. Жлезата се намира в основата на шията, под ларинкса, пред трахеята, като се разполага като пеперуда върху нея. Основната роля на хормоните, които синтезира, е да контролират бързината на процесите на обмяна на веществата и отделянето на енергия и степента на чувствителност на тялото към останалите хормони.
 
При хипофункция на щитовидната жлеза има понижен синтез на тиреоидните хормони. Този здравословен проблем се наблюдава с напредването на възрастта и засяга повече жените. Факт е, че през последните десетилетия е широкоразпространен дори сред видимо по-млади жени.
 
Как да разпознаете понижената функция на щитовидната жлеза?
 
Факт е, че симптомите не остават незабелязани при представителките от нежния пол, но другата истината е, че след време се предполага проблем с щитовидната жлеза и съответно се поставя правилна диагноза.
 
Проблемът идва от това, че симптомите са подвеждащи и могат да се тълкуват като признаци на други здравословни проблеми, както и да се отдават на повишената натовареност, стрес, неприятни житейски събития, лошо хранене, депресия...
 
Препоръката на експертите е при: прекомерната умора, необяснимото напълняване, зиморничавостта, промяна в кожата – към суха, бледа, изтъняване и чупливост на ноктите, изтъняване, оредяване и загуба на блясъка на косата, загрубяване и дрезгавина на гласа, подпухнали очи, запек, мускулна слабост, тремор на крайниците, влошена памет и неспособност за ефективна концентрация, ниско либидо, депресия, нередовна, обилна и продължителна менструация при жените, забавен сърдечен ритъм и уголемяване в областта на щитовидната жлеза (образуване на гуша),
 
да се потърси специалист за консултация, преглед и изследвания функцията на щитовидната жлеза.
 
Понижената функция на щитовидната жлеза може да се дължи на:
 
  • Автоимунно заболяване, познато като тиреоидит на Хашимото. При него имунната система отделя антитела, които разпознават и атакуват тъканите на жлезата като чужди. Вследствие на което и намалява синтеза на тиреоидни хормони.
  •  
  • При оперативно или лечение с радиоактивен йод заради хипертиреоидизъм или рак на щитовидната жлеза.
  •  
  • При вроден хипотиреоидизъм, когато щитовидната жлеза при раждането не е пълноценно развита.

 

Продължението на материала ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари