Как да действаме при ухапване от змия?

У нас се срещат 6 вида отровни змии
Обновена: 2 юни 2014 16:26 | 2 юни 2014 14:44,
5
Как да действаме при ухапване от змия?
Снимка: Reuters

С приближаването на лятото и повечето разходки сред природата, опасността от неприятен инцидент с ухапване от змия нараства. Често хората не са информирани за правилните действия след такава случка и допускат някои грешки при прилагането на първа помощ.

Ето защо е добре да знаем какво трябва и какво не трябва да предприемаме, ако ни столети такова нещо.
 
Поради благоприятното си географско разположение и климатично разнообразие България е една от богатите на херпетофауна държави в рамките на европейския континент. В това число попадат и 17 вида змии. 6 от регистрираните у нас видове са отровни - пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешката змия и вдлъбнаточелия смок.
 
Всички останали български змии са неотровни и ухапването им може на практика да се приеме за безопасно. 
 
Как да се предпазим?
 
В България няма такава отровна змия, която може да убие здрав човек при своевременна медицинска намеса. Проблеми възникват при непотърсена медицинска помощ и при наличие на алергии, системни заболявания и други, утежняващи състоянието на пострадалия.
 
За предпочитане е, когато сме сред природата, да носим панталони с дълги крачоли, пъхнати в ботушите или в обувките. Дрехите трябва да са свободни, а не прилепнали. Винаги трябва да оглеждаме пътя и района, през които ще минаваме. Внимателното наблюдение на околните храсти ще ни помогне да видим змията навреме.
 
Не е добре да пътуваме сред природата - спътникът ни може да забележи змията, която ние сте пропуснали. Бъркането с гола ръка в животинска бърлога или дупка в земята не е желателно, защото има вероятност да е скривалище на змия. Ако човек реши да провери какво има вътре, първо да си осигури видимост.
 
Ако преминаваме в район, за който се знае, че има змии, трябва да вдигаме възможно най-много шум. Така те ще се оттеглят на разстояние. Натъкнем ли се на влечугото обаче, не трябва да правим опити да го убием.
 
Когато паникьосана група започне да хвърля камъни и да стреля по змията, нараства вероятността от случайно нараняване. Най-добрата тактика е човек да остане неподвижен. Така си осигурява време и да прецени дали тя е отровна или не е.
 
Също така никога не се докосва мъртва змия с голи ръце, защото има видове, които са "майстори в преструването". Някои от тях могат да се завият наопаки и да лежат с отворена уста и с блуждаещ навън език. Усойниците са в състояние да останат привидно неподвижни въпреки провокациите и след това атакуват бързо и решително.
 
Какви са симптомите на ухапването? 
 
Важно е да се знае, че змиите никога не проявяват безпричинна агресия. На практика може да се приеме, че всяко агресивно действие на змията спрямо човек е акт на самозащита. Змиите хапят единствено при болка или при внезапна уплаха. Когато на змият умишлено или неволно се отнеме възможността за бягство - тя е принудена да се защитава.
 
Характерни за предстоящото агресивно поведение и нападение на отровните змии са признаци като съскане, издуване на тялото, S-образно нагьване и повдигане на предната част от тялото, като при младите екземпляри се наблюдават и потрепващи движения с опашката.
 
Най-често ухапванията от неотровни змии минават без последици за човека, ако се изключат страха и шока от преживяното. В отделни случаи е възможно възпаление на ухапаното място, което е следствие замърсяване на раната от нечистите зъби на животното. Възможно е и отчупването на малките и фини зъби на змията, които остават в отвора на раната.
 
Отровата на змиите атакува основно кръвообращението, кръвта, кръвните елементи и тъканите в близост до мястото на ухапване. То е болезнено, отекло и възпалено.
 
Общите симптоми след ухапване са слабост, световъртеж, главоболие, сърцебиене, потене и гадене.
 
По-тежките случаи са съпроводени от температури, продължително повръщане и стомашни колики. Понижаването на кръвното налягане в такива моменти може да доведе и до опасен колапс на кръвообращението.
 
При евентуални невротоксични съставки на отровата се наблюдават смущения в говора, равновесието и зрението. Реакциите са строго индивидуални и зависят от количеството и качеството на отровата, теглото и здравословното състояние на ухапания, мястото на ухапване и времето и вида на предприетата терапия.
 
 
Как да различим каква змия ни е ухапала?
 
Различаването на ухапванията от неотровни змии от тези на отровните може лесно да стане по белезите, оставени от зъбите на животното. При пепелянката, която е най-често срещаната у нас отровна змия, остават две добре различими дупчици от двата по-едри отровни зъба, намиращи се най-отпред в устната кухина.
 
При ухапване от смок се образуват две успоредни полудъги от малки и разположени по-гъсто дупчици. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раничките избиват дребни капчици кръв.
 
Водните змии често се срещат в населените места в близост до домовете на хората, поради факта, че търсят храна – най-вече мишевидни гризачи – мишки и плъхове. Имат различни приспособления за защита – правят се на мъртви, отделят кръв от устата си или отделят секрет с неприятна миризма.
 
 
Какво не трябва да правим, ако ни ухапе змия?
 
Противопоказано е да слагаме стегната превръзка над мястото на ухапването. Това ще доведе до спиране на разпространението на отровата по кръвен път в организма, като по този начин ще се изолират естествените механизми на организма за неутрализирането й.
 
Същевременно цялото количество отрова ще се локализира, което може да доведе до тежки некрози, а в някои случаи – до ампутация на пръсти или крайник.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Иван - прод. преди 9 години
Аспидата /каменарката/и степната усойница ги забравете! Няма ги, по-лесно ще загинете от метеорит, отколкото от тях. Вдлъбнаточелият смок (Malopolon) и котешката змия (много рядка, открита е в България в края на 50-те години от големия наш херпетолог Владимир Бешков) имат такова устройство на устата, че отровните им зъби не могат да достигнат кожата на човека, просто тези зъби са за доубиване на хванатата плячка.Ходете всред природата, радвайте й се, но внимавайте! За мен страшното е СТЪРШЕЛЪТ!
3
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Отровните змии в България са ДВА вида: усойницата и пепелянката. Първата живее във високите планини и затова с нея по-рядко стават инциденти. По-често срещаната отровна змия е пепелянката. Много важно е колко отрова ще успее да "инжектира" животното. Във всеки случай, трябва да се дезинфекцират раничките и бързо да се търси медицинска помощ. Да ходиш из гората или полето и да вдигаш шум е пълна глупост - змиите нямат слухов апарат! По-добре е да потропваш с тояга - това го усещат. Аспидата и
2
1
 
4
 
! Отговори
Партизан преди 9 години
Разхождали се в гората мутра и бос-а му. Припикало му се на бос-а шмугнал се в храстите, извадил го и ненадейно една пепелянка го клюцнала по ***... нататък вие си го знаете!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вече от колаБс-а ме е страх, не е обикновен колапс това, а колаБс...