Създадоха мобилен телефон за незрящи

Той е с бутони от Брайловата азбука
Обновена: 4 юни 2014 16:12 | 4 юни 2014 13:27,
6
Създадоха мобилен телефон за незрящи
Снимка: Reuters

Мобилен телефон на незрящи хора вече е на пазара. Той е с бутони от Брайловата азбука и има батерия, която издържа до една година, съобщава Mashable.
Апаратът е дело на английската компания OwnFone.
 
Моделът обаче позволява да се звъни само на предварително определени номера. Устройствата имат и бутон за приемане или отхвърляне на разговора и възможност за регулиране силата на звука.
 
Има и възможност за добавяне на бутон за спешно повикване, който се активира с трикратно натискане. Телефонът разполага с триизмерно принтирана клавиатура и е с размерите на кредитна карта. OwnFone се цели най-вече в по-възрастните и децата.
 
Въпреки че други компании вече изработиха прототип на Брайлов телефон, този модел е първият, който ще се предлага в комерсиален вариант.
 
Междувременно наши учени разработват приложение на телефона на български език, така че те да се използват пълноценно от всички незрящи хора у нас. Това ще бъде възможно след реализирането на кампания за създаване на специализиран софтуер, който да чете на роден език всичко по дисплея.
 
В момента това става само на английски или руски език и така много от незрящите не могат да се възползват от улеснението.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
alov, dano ti se naloji da ima6 takyv telefon. koito i da si ti NIAMA NISHTO PO-LOSHO ot tova da se podigrava6 s ne6tastieto na drugite.takiva izjavlenia triabva vednaga da se premahvat ot redakziata. tova ne e 6ove6ko i niakoi ot tineidjarite sy6to 6te zapo4nat da neuvajavat horata.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стиви Уондър ще може да го ползва :D Хайде да си разказваме вицове за него, много са яки ;)
1
3
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
светещия екран на телефоните много ток харчи,една година да изкарва с едно зареждане е много яко , може да се направи улеснена версия версия и за зрящи !