Акупунктурата лекува хроничната болка

Това сочат данните от метаанализ на голяма група пациенти
Обновена: 17 юни 2014 10:09 | 17 юни 2014 10:09,
0
 Акупунктурата лекува хроничната болка
Снимка: Reuters

Акупунктурата в значително по-голяма степен успява да контролира болката вследствие на хроничните заболявания.

Това сочат данните от метаанализ на голяма група пациенти, участвали в различни акупунктурни проучвания, чиято цел е да проучат ефикасността на метода сред страдащите от главоболие и мигрена, болки в гърба и остеоартрит, болки във врата и раменете. 
 
99-те проучвания биват разглеждани според еднакви критерии. 20 от тях са свързани с плацебо-метод и 18 не го използват. При плацебо-метода участниците са разделени на 3 групи - при едната не се употребяват игли; сред участниците от втората група те се използват, но без реално да проникват в кожата. При третия вариант на плацебо-метода също се използват игли, които обаче проникват в кожата, подобно на акупунктурата. 
 
Методът, който не използва плацебо, се състои в неспецифична акупунктурна процедура и такава, която следва определен ред. 
 
Резултатът от анализа показва, че акупунктурата е значително по-ефективна в сравнение с всички останали методи. При проучванията, които използват проникващи в кожата игли, ефектът на акупунктурата е по-малък в известна степен.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари