Желязото през бременността пази бебето от ниско тегло

Това е мярка за поддържане на добър хематологичен статус на бъдещата майка
18 юни 2014 13:19, Румяна Тасева
0
Желязото през бременността пази бебето от ниско тегло
Снимка: Reuters

Въпреки че приемът на желязо през бременността не понижава риска от преждевременно раждане, намалява вероятността от раждането на дете с ниско тегло, твърдят изследователи от Харвардския университет и Лондонския Кралски колеж.

Екипът предприема мета-анализ на данни от 90 изследвания на почти 2 милиони жени, за се проследи доколко анемията при бъдещите майки и нивото на желязо в кръвта предразполагат към проява на усложнения по време на бременността и раждането.
 
Те установяват, че с всеки 10 милиграма желязо се намалява рискът от развие на желязодефицитна анемия при бъдещата майка с 12%, от раждане на дете с по-ниско за гестационната му възраст тегло с 3% и то е с 15 грама повече.
 
Според тях максималната доза дневен прием желязо при бременните трябва да бъде 66 мг, като това е с 6 мг повече от препоръчаното количество от Световната здравна организация.
 
Осигуряването на достатъчно желязо с храната през бременността може да се разглежда като мярка за поддържане на добър хематологичен статус на бъдещата майка и грижа за нормално тегло на бебето при раждането.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари