Нови техники за по-ефективни ин витро процедури

За тях разказва пред Puls.bg д-р Таня Милачич
20 юни 2014 12:42, Румяна Тасева
8
Нови техники за по-ефективни ин витро процедури
Снимка: Reuters

Ембриолог д-р Таня Милачич e ръководител на ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Част от екипа на болницата е от 2000 г. Д-р Таня Милачич е сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). През април 2011 г. е избрана за представител на България в категория “Ембриолог” към Комитета на националните представители на ESHRE с четиригодишен мандат. От април 2011 г. е един от четиримата представители от цяла Европа в Специалната група по интереси „Репродуктивна генетика” към Изпълнителния комитет на ESHRE.

 
 
- Д-р Милачич средната успеваемост при ин витро е около 35-40%. Има ли модерни методики, които да повишат шансовете за постигане на бременност при приложение на асистирана репродукция?
 
Само през миналата година ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” въведе последно поколение оборудване за прилагането на три нови методики за повишаване на успеваемостта – ембриоскопия, spindle view и IMSI. Тепърва набираме информация, за да дадем данни с какъв процент са се увеличили успешните бременности при тяхното приложение. Засега данните ни са много обнадеждаващи и се радваме, че чрез новите методики можем да помагаме на считаните за безнадеждни случаи. С над 25-годишен опит на своите специалисти, нашата болница е пионер в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България и внедряване редица свързани с тях иновативни методики за пръв път у нас.
 
Благодарение на нововъведенията, през последното десетилетие успяхме да повишим в пъти успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, напреднала репродуктивна възраст и др. Вече имаме достатъчен опит и натрупана информация от прилагане на по-отдавна въведени методики като асистиран хетчинг („излюпване”) с лазер, ко-култивиране (т.нар. „изкуствена матка”) и ембрио лепило.
 
- Разкажете ни малко за тези техники, как се извършват и как помагат за постигането на бременност?
 
Ще започна с асистирания хетчинг или „излюпване” на ембриона, както би се превело на български. Техниката представлява изтъняване или „пробиване” на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона – целта е той да се „излюпи” по лесно, когато дойде време да се имплантира в маточната лигавица след като бъде трансфериран обратно в организма на жената.
 
Това “излюпване” е напълно естествен процес, който предхожда имплантацията и в естествени условия. Понякога обаче този процес е затруднен или невъзможен, поради удебелена или много твърда обвивка на ембриона. От няколко години вече използваме специален лазер, което изключително повишава ефективността на метода. Приложението на лазер дава възможност за най-атравматично и най-прециозно като механизъм отстраняване на структури, които пречат на ембриона, без да се нарушава неговата цялост. На практика при тази техника ембрионите се поставят в специална хранителна среда и се разглеждат под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма, лазерният лъч се позиционира върху нея и се извършва манипулацията.
 
Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите при манипулацията. Техниката се прилага, когато при дадена процедура имаме ембриони с дебела обвивка, при няколко неуспешни процедури и винаги при трансфер на ембриони, преминали през замразяване. Асистираният хетчинг е препоръчителен и при процедури на жени над 37 годишна възраст, защото от практиката ни знаем, че ембрионалната обвивка се втвърдява при напредване на майчината възраст.
 
- Какво представлява ко-култивирането, в действителност ли става въпрос за „изкуствена матка”?
 
„Изкуствена матка” е само образно казано. Тази техника спомага за подобряване на качеството на ембрионите и подготовка на техния „диалог” с матката след ембриотрансфер. Тя се назначава след като е доказан имплантационен проблем на жената или при лошо качество на ембрионите в предходна процедура. При нея се изваждат клетки от матката на жената в определен ден от цикъла, предхождащ ин витро процедурата. Клетките се вземат в периода, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Освен всичко чрез тази манипулация се стимулира и развитието на маточната лигавица, което допълнително спомага за увеличаване на възможността за имплантиране на ембрионите. При ко-култивирането са нужни само няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката. Те се размножават в инкубатор, за да има повече клетки, които да се използват за отглеждане на ембрионите.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 6Извинявай ама поне се научи да задаваш въпроси правилно. Дори въпросите са ти погрешни, как да ти отговоря?Първо, защо решаваш въпроса само с жената? А мъжът къде е?И второ - причините не са "наследствени" а генетични.Аз имам такава причина която най-вероятно е генетична и затова съм решил въпроса си с ин-витро. Защо смяташ, че мъжете не искат деца???И моля ви се, не намесвайте тук Господ - медицината само помага на Господ, не му изземва функциите!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До анонименЕВАЛА! АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! Да спрем вече с тия изкуствени неща. Виждаме какво става като вървим срещу природата!
6
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Вече и изкуствена матка,на ембрионите ще се помага да се "излюпи" като се пробие малка дупка.Къде е истинския човек тук.Вече можем и да не участваме в създаването на хора.Нима това ще са истински човеци.Това не е да посеем цвете или дърво.Вярно е ,че всяка жена иска да има бебче ,на което да се радва и да радва мъжа си,особено ако е с много пари.Малко са случаите обаче ,които имат наследствен проблем.Повечето сами са си го създали с многобройните си аборти,докато стигнем до желания чичко паричко
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е надписът ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ?
4
1
 
3
 
! Отговори
Левче преди 9 години
А знаете ли ,че докато се появите пред врата на Щерев и компания как изглеждате в техните очи? Аз ще Ви кажа - виждат едно голяяяямо портмоне стои срещу тях отворило ципчето си! А те милите, опиянени от радостната гледка се радват на следващият *** , на който ще му одерат кожицата от гърба! Скоро утрепаха момиче от Перник на 28 години. Уж при рутинно вливане...
3
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Искам да попитам: Това отроче /отрочета/ , които се създават по изкуствен път , нечие произведение донесло мнооооого пари на докторите, които са го създали Божии чеда ли се водят? Та Господ е казал по какъв начин и как да се размножава човека!Поне аз мисля така
2
5
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Хайде спирайте вече с тези изкуствени неща бе хора! Господ дава, Господ взема на тази грешна земя! Ако е рекъл Господ , ще си родиш детенце , ако не - примирявай се със съдбата си и толкова! За пари вече и хора взехте да произвеждате! Тръгнало с мъже на 12 годинки, до 25 г.вече с три-четири аборта, след това реве за деца! Докато не спре тази СЛОБОДИЯ дето му викат старите хора - така ще бъде! Малко свян, възпитание, въздържание, пък тогаз да видим дали ще има нужда от тези дяволски осеменявания!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реклама???