Депресията е опасна за женското сърце

Тя може да повиши риска от летален изход
24 юни 2014 13:34,
0
Депресията е опасна за женското сърце
Снимка: Reuters

Депресията може да повиши риска от летален изход, вследствие на сърдечно заболяване, установява ново проучване. Интересното е, че явлението се наблюдава сред жените над 55-годишна възраст, които страдат от умерена до тежка депресия.

 
Данните на Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ сочат, че всеки четвърти фатален изход се дължи на сърдечносъдово заболяване. За да разберат на какво се дължи тази черна статистика, група изследователи документират ефектите на заболяванията при жените, които страдат от умерена до тежка депресия.
 
В проучването участие взимат жени на възраст на 55 години и по-млади. Авторът на проучването – д-р Амит Шах, определя тази възрастова група като „по-склонна да страда от депресия“.
 
Резултатът от анализите сочи, че при нея рисковете, свързани със сърдечните заболявания, се повишават по начин, който не е характерен за мъжете, както и за по-възрастните жени.
 
Умерено до тежко депресираните жени на 55 и по-младите са с 2,17 пъти по-склонни да страдат от сърдечен пристъп, да стигнат до летален изход, вследствие на сърдечно заболяване или да се наложи сложна операция.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари