Генна мутация увеличава опасността от диабет десетократно

Тя създава инсулинова резистентност в мускулите
29 юни 2014 13:11,
3
Генна мутация увеличава опасността от диабет десетократно
Снимка: Reuters

Идентифицирана наскоро генна мутация повишава риска от развитие на диабет тип 2 десетократно. Тя е открита в ДНК-то на населението на Гренландия.

 
Изследването на учените от Копенхаген дава нов поглед върху вродената предразположеност и реалната опасност от захарна болест. То бе публикувано днес в сп. Nature.
 
Разбира се, наличието на мутацията TBC1D4 не е затворено единствено в рамките на най-големия остров на планетата. Тя вече е засечена и сред множество европейци, страдащи от диабет.
 
Нейното „оръжие“ се състои в развитието на инсулинова резистентност в мускулите.
 
Откритието дава възможност за по-усърдна превенция на заболяването, както и за разработването на нови техники за лечение.
 
„Знае се, че всеки от нас носи своята наследственост, която, за съжаление, при диабета е определяща. Тя обаче не е достатъчна, за да станем диабетици. Ние не унаследяваме самото заболяване, а тенденцията за неговата изява.
 
Срещата ни с редица външни фактори като вируси, химикали, стресови ситуации и други могат да отключат поредица от автоимунни процеси в нашия организъм, които да увредят и унищожат клетките на панкреаса, отделящи хормона инсулин“, коментират изследователите.
 
Те припомнят, че диабетът не е едно заболяване, тъй като то причинява множество щети върху организма на човек.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До 2. - България е унищожена не от логични и научни правила, а от хаос. Тарторите на този хаос са евреите, и аз имам удоволствието да крещя за това.
1
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
ГМО храните са напълно безопасни и полезни. Не случайно изсраил се е отказал от ГМО за някой по бедни страни, в случая България. Изсраел моли само за Южна България със столица Филипополис да я обяви за Ню изсраил, съгласен е че Христос е трак, но траките са така наричаните сега евреи, а бългрите са пришълци от источна Азия. Що се отнася до Станишефф, той е станал голям фен на ГМО след като е видял онази снимка на циците върху момче.